6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Sinsi hastalık 'alzheimer'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç .Dr. Dr. Hüseyin Şahin, alzheimer hastalığının sinsi başladığını ve yavaş ilerlediğini, hastalığın, hastanın sosyal veya mesleki yaşantısını bozacak düzeye gelmesinin zaman aldığını söyledi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Doç .Dr. Dr. Hüseyin Şahin, 'Alzheimer' konulu bir sunum yaptı.

Alzheimer hastası bulunan evde, hastanın yürürken çarpıp yaralanmasına yol açabilecek sivri köşeli sehpa, sandalye, masa gibi eşyaları kaldırmak gerektiğini vurgulayan Hüseyin Şahin, ucu saçaklı halıların, adım atarken ayağa takılmasını engellemek için saçaklarının dikilmesi, elektrik prizlerine kapak takılması, banyo ve tuvalet zeminine kaymayı önleyici süngerimsi örtüler serilmesinin uygun olduğunu, ev içinde hastanın kullandığı eşyaların bulunduğu dolap ve çekmecelerin kapaklarının üzerine içindekilerin resmini yapıştırmanın da yararlı olacağını kaydetti.

Alzheimer hastalığı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Şahin, "Yaşlı kişiler arasında görülen en sık bunama nedenidir. Hastalık, beyinde öncelikle bellekle ilişkili yapılarda hasara yol açarak başlar, daha sonra diğer beyin alanlarına da yayılır. Eşyaların yerlerini karıştırmak, konuşulan ya da sorulan soruları tekrar tekrar konuşmak veya sormak, alışverişte, evden almak niyeti ile çıkılan şeyleri eksik almak ya da unutmamak için liste yapmak zorunda kalmak, yemek yaparken tencereyi ocakta unutulmak, konuşurken kelime bulmakta zorlanmak, isim unutmak, bir yerden bir yere giderken kaybolmak başlıca belirtileridir" dedi.

YAŞLILIK RİSK FAKTÖRÜ
Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinden bahseden Şahin, "Yaşlanma, alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını artıran en önemli risktir. 65 yaşın üzerindeki bireylerde alzheimer hastalığı görülme oranı yaklaşık yüzde 5'tir. Bu oran her 5 yılda bir iki kat artmaktadır. Düşük eğitim düzeyi, kafa travması, düşük östrojen düzeyi, kadın cinsiyet diğer riskleri oluşturur. Alzheimer hastalığı sinsi başlar ve yavaş ilerler. Hastalar hekime, yakınmaların başlangıcından aylar sonra başvururlar. Zira hastalığın, hastanın sosyal veya mesleki yaşantısını bozacak düzeye gelmesi zaman alır" diye konuştu.

Alzheimer hastalığının evrelerine değinen Doç. Dr. Şahin, "Alzheimer; erken, orta ve ileri evre olarak ayrılır. Erken evrede hasta günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilir. Orta evre hastanın günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmesi için birinin gözetiminin gerekli olduğu evredir. İleri evre ise hastanın tamamen birinin bakımına gereksinim duyduğu evredir" şeklinde konuştu.

Alzheimer hastalığının tedavisinin olup olmadığı konusunda bilgi aktaran Doç. Şahin, şunları söyledi: "Alzheimer hastalığının tamamen ortadan kaldırabilecek kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Buna karşılık hastalığın hızını yavaşlatan, belirtileri azaltan tedavi seçenekleri vardır. Bu tedavi seçeneklerinin erken evrede uygulanması belirtilerin daha iyi kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Alzheimer hastalığı yaşam süresini kısaltan bir hastalık değil, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır."

Doç .Dr. Dr. Hüseyin Şahin, hasta yakınlarının alması gereken önlemleri şöyle sıraladı: "Öncelikle hastalığı kabullenmek ve onunla beraber yaşamaya alışmak, tedavinin de ilk adımıdır. Hastanın ev içinde ya da dışında yol açabileceği hataların hastalığının bir sonucu olduğunu hiç unutmamak gerekiyor. Hastaya suçlayıcı tarzda yaklaşmak, unutkanlığı nedeniyle 'daha biraz önce söylemiştim, niye unutuyorsun, o eşya oraya konulur mu' şeklinde kızmak, tartışmak kesinlikle kaçınılması gereken davranışlardır."

BUNAMA NEDENLERİ
Bunama ve nedenlerini anlatan Doç .Dr.Hüseyin Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı: "Tıbbi adı 'demans' olan bunama, bellek, dikkat, dil gibi zihinsel işlevlerin, hastanın sosyal veya mesleki yaşantısını olumsuz etkileyecek derecede bozulmasıdır. Beyni etkileyen çoğu hastalık bunamaya neden olabilir. Genellikle 60 yaşın altındaki kişilerde bazı hormon veya vitamin eksiklikleri, beyne yerleşen enfeksiyonlar, tümörler, beyinde var olan suyun artması (hidrosefali), beyin damar hastalıkları, depresyon esas nedenleri oluştururken, 60 yaşın üstündekilerde, beyin hücrelerinin bilinmeyen nedenlerden dolayı işlevlerini yitirmesi ve ölmesine yol açan, nörodejeneratif hastalıklar olarak isimlendirilen bir grup hastalık (Alzheimer hastalığı, Lewy cisimcikli hastalık, frontotemporal demans vb.) bunama nedeni olabilir."

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 13:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?