6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Şişmanlık ve meme kanseri ilişkisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Samsun Meme Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Özen, meme kanserinin, menopozdan sonra kilo alan kadınlarda normal kilosunu koruyan kadınlara göre daha fazla görüldüğünü bildirdi.

Özen, meme kanserinin kadınlarda en sık ölüm nedeni olan hastalıklardan biri olduğunu, ancak tanı erken konulursa ve tedavi edilirse korkutucu bir hastalık olmadığını söyledi.

Son yıllarda yapılan istatistiklere göre, her 8-10 kadından birinde meme kanseri görüldüğüne dikkati çeken Özen, meme kanserinin görülme sıklığının artmasına rağmen, gelişen tedavi yöntemleri ile ölüm oranının giderek azaldığını belirtti.

MENOPOZDAN SONRA KİLO ALMAK

Günümüzde aşırı kilonun pek çok hastalığa zemin hazırladığını belirten Özen, yapılan çalışmalarda meme hastalıkları ile ilgili de bir kilo gerçeğinin ortaya çıktığını söyledi.

Özen, şu bilgileri verdi: “Menopoz dönemine kadar olan kadınlarda normal kilo ile fazla olanlarda meme kanseri arasında bir bağ kurulamıyor. Ama menopozdan sonra ciddi bir şekilde kilo alan kadınlarda meme kanserinin riskinin arttığı biliniyor. Meme kanseri menopozdan sonra kilo alan kadınlarda normal kilosunu muhafaza edenlere göre daha fazla görülüyor.”

Menopozdan sonra kadınların kilo almaya eğilimli olduklarını, bu yaşta hareketin azaldığını ve yaş nedeniyle biraz kenara çekilme hissi doğduğunu ifade eden Özen, kadınları bunları asla yapmamaları ve kilo almamaları konusunda uyardı.

Meme kanseri tanısı almış ve tedavi olmuş hastalarda da kilonun önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özen, şunları kaydetti: “Ameliyat sonrası kilosunu muhafaza edenlerde ciddi bir sorun yokken, kilosunu muhafaza edemeyip ciddi kilo alanlarda nüks ve metastas, meme kanserinin yeniden ortaya çıkması diye niteleyebileceğimiz problemlerin ortaya çıkması daha fazla görülmüştür. Meme kanseri nedeniyle tedavi edilen kadınların da ameliyattan sonra ameliyattan önceki kilolarını muhafaza etmeleri lazım. Kilo almamak için gerekirse spor yapmaları gerekir. Bunun için aşırı diyetler önermiyoruz. Bu da yanlış anlaşılabilecek bir konu. Beslenme düzenini birazcık daha değiştirerek ve spor yapıp metabolizmasını artırarak, enerjisini harcayarak eski kilosuna dönmesi gerekir.”

AA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 12:07:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?