6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Soba kullanırken lütfen dikkat

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, vatandaşları, karbonmonoksit (CO) gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.


Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım, ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında, alçak basınçlı havalarda, güneybatıdan esen bir rüzgar olan 'lodos' nedeniyle meydana geldiğini hatırlattı.
Karbonmonoksitin, renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, gazın vücuda solunum yoluyla girdiğini, doğrudan kana geçip oksijen alımını engelleyip ölüme yol açtığını kaydetti.


Isıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerinin, sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana geldiğini vurgulayan Kasapoğlu, karbonmonoksit kaynaklı zehirlenmelerinde, kısa sürede tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde, zehirlenmeler ve ölümle sonuçlanmaların olabileceğini belirtti.


Zehirlenmede, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, taşikardi ve kan basıncı yükselmesi, bazen pektanjinöz yakınmalar, kulak çınlaması, dalgınlık, genel bitkinlik, apati, bazen kas krampları, ciltte kiraz kırmızısı renk, bilinç kaybı oluşabileceği bilgisini veren Kasapoğlu, "Karbonmonoksit kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi, yakıt ise standartlara uygun olmalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle baca çekişi azalacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt atılmamalı. Gece yatarken mutlaka soba veya gazlı sobalar tam olarak söndürülmeli. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı. Zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbir şey yedirmemeli ve içirilmemeli" dedi.


Zehirlenen kişinin olay mahallinden uzaklaştırılması ve temiz havaya çıkarılması gerektiğini hatırlatan Kasapoğlu, hasta battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması gerektiğini, ağızdaki kusmuk ve yabancı maddeler temizlendikten sonra suni solunum uygulanmalı, gerekirse uzun süre kalp masajı yapılmasının hayat kurtaracağını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 11:27:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?