2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Soba zehirlenmelerine dikkat!

SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olması gerektiğini belirterek, gaz sızıntısı olduğunda havalandırmanın sağlanması gerektiğini, kısa sürede tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde zehirlenmelerin ölümle sonuçlanacağını söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, karbonmonoksit (CO) gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.

Tüm uyarılara rağmen bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanın karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığını belirten Kasapoğlu, soba, şofben ve kombilerin baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımından dolayı, özellikle alçak basınçlı, lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında, karbon monoksit zehirlenmesi olaylarının artığını kaydetti.

Karbon monoksitin renksiz ve kokusuz bir gaz olduğuna ve çoğu kez fark edilmediğine vurgu yapan Kasapoğlu, karbondioksit zehirlenmesinde, zonklayıcı tipte baş ağrısı, görme bulanıklığı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk, bulantı, kusma, havaleler ve değişen derecelerde bilinç kaybı görülebildiğini belirtti. Gaz sızıntısı olduğunda hemen pencerelerin açılarak belirti ne olursa olsun gaza maruz kalan kişinin açık havaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Kasapoğlu, gaza maruz kalan kişinin hava yolu açık değilse hava yolunun açılması, solunum yoksa suni solunum yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Karbonmonoksit kaynaklı zehirlenmelerde, kısa sürede tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde zehirlenmelerin ölümle sonuçlanacağını dile getiren Kasapoğlu, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında şu bilgileri verdi: "Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesi olmalıdır. Kullanılan yakıt, standartlara uygun olmalı, aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı sebebiyle de baca çekişi azalacağından, soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Gece yatarken soba veya gazlı sobalar tam olarak söndürülmeli, sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbir şey yedirilmemeli ve içirilmemelidir. Zehirlenen hastanın hastanede tedavi edilmesi gerektiğinden, 112 Ambulans Servisi'ne bildirilmelidir."

Kasapoğlu, zehirlenen hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 16:35:02
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 16:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?