5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Soya üretimi artırılacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 8 ilde uygulayacağı yayım amaçlı Tarımsal Üretimi Geliştirme-Yönlendirme Yayın Projesi (TÜGEYP) kapsamında Samsun'da soya üretiminin artırılacağı bildirildi. 

Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje, Tarım İl Müdürlükleri'nin koordinatörlüğünde 'Yayın Kampanyası' olarak gerçekleştirilecek. Yayın Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan basılı ve görsel materyaller, 6 ay boyunca devam edecek olan kampanyalarda, yerel iletişim araçları ile il müdürlüklerin yayım faaliyetleri içerisinde eşgüdümlü şekilde yayım sürecine sokulacak. Türkiye genelinde 8 ilde uygulanacak proje kapsamında Samsun'da soya tarımı üretiminin yaygınlaştırılması odaklı bir yayın kampanyası yapılacak. Bu amaçla hazırlanan CD film, radyo programı, broşür, liflet, afişten oluşan çeşitli basılı ve görsel yayınlarda tanıtımı yapılacak. 

Soyanın, tohumlarında bulunan yüzde 18-26 yağ ve yüzde 40 proteinle önemli bir yağ bitkisi olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, dünyada 250-300 değişik alanda kullanımı olan soyanın Türkiye'de de sayıca fazla olmasa dahi birçok ürünün yapımında kullanıldığını söyledi. 

Dünyada en fazla yağ elde edilen bitkiler incelendiğinde soya fasulyesinin 184.3 milyon tonla ilk sırada yer aldığını kaydeden Kirenci, "Üretilen soyanın sadece yüzde 65'i ABD ve Brezilya tarafından sağlanmaktadır. Dünyada bitkisel yağların yüz 50'sinden fazlası soyadan karşılanmaktadır. Türkiye'de ise soya fasulyesi, pamuk çiğidi, ayçiçeği ve yer fıstığından sonra sıralamaya girebilmiştir. Ayrıca toplam yağ üretimimizin yüzde 40-45 kadarını tek başına ayçiçeği sağlamakta, pamuk yüzde 30, soya yüzde 13, mısırözü yağıda yüzde 5'lik pay almaktadır. 2003 verilerine göre ülkemizde yağlı tohum üretimi 2 milyon 387 bin 925 ton iken soya fasulyesi üretimi 85 bin ton olarak belirlendi. Samsun'da üretim ise 11 bin 598 ton olarak gerçekleşmiştir" dedi. 

Üretim miktarıyla Samsun'un Türkiye soya üretim miktarının yüzde 13.6'sını karşıladığını dile getiren Kirenci, "Ülkemizde en çok soya üretimi yapan illerin başında 22 bin 084 ton ile Adana, 11 bin 604 ton ile Samsun, 10 bin 310 ton ile Osmaniye gelmektedir. Türkiye'de yağ açığı mevcut sanayiden değil, ham madde yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Nüfusun giderek artması, yağ tüketimindeki artışı beraberinde getirmekte ve üretimin aynı seviyede kalmasıyla ithalattaki artışı kaçınılmaz kılmaktadır. Ülkemiz 2003 yılında 831 bin 453 ton soya, 134 bin 634 ton soya yağı, ithal etmiştir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 15:25:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?