4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Soya yetiştiriciliği yangınlaştırılıyor

SOYA YETİŞTİRİCİLİĞİ YANGINLAŞTIRILIYOR

Samsun'da yıllık 21 bin dekar alanda yapılan soya tarımında 7 bin 280 ton ürün elde edilirken, yetiştiriciliğin iki katına çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Türkiye'de ekonomisine olan katkısı yıldan yıla belirgin artış gösteren yağlı tohumlu bitkilerden soya yetiştiriciliğinin Samsun'da daha yaygın hale getirilmesi için İl Tarım Müdürlüğü'nce çalışma programı hazırlandı.

İl genelinde yaklaşık 21 bin dekar alanda soya tarımı yapılırken, yıllık 7 bin 280 ton ürün elde ediliyor. Soya yetiştiriciliği Terme, Çarşamba, Tekkeköy, Salıpazarı ilçelerinde yapılırken, Terme ilçesi 15 bin dekar, Çarşamba ilçesi ise 5 bin dekar soya ekilişiyle, İlin soya ekiliş alanının yüzde 95'ini oluşturuyor.

İl Tarım Müdürü Kadir İspirli, soya yetiştiriciliğinin planlanacağı daha geniş havzaların mevcut olduğunu, hedef alanlarda soya ekilişlerini en az iki katına çıkarılmasının planlandığını söyledi. Samsun İli Tarım Eylem Planı içerisinde de yağlı tohumlu bitkiler yetiştiriciliğinin geliştirilmesi konusu öncelikli olarak yer verildiğini ifade eden İspirli, "Bitkisel yağ, gıda ve yem sanayinin ihtiyaç duyduğu hammaddelerin temini, bölgelere göre üretim planlanması, üretimde kalitenin, verimliliğin artırılması, üreticilerin rekabet gücünün ve gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yurt dışından yapılan ithalatın azaltılması bakanlık öncelikli politikaları arasında bulunmaktadır" dedi.

İspirli, Samsun'da 1. ve 2. Ürün Soya yetiştiriciliği imkanlarının geliştirilmesi için, bu konuda üniversite, sivil toplum kuruluşları ve araştırma kuruluşları ile işbirliği halinde 2010 yılı ekim döneminde Çiftçi Eğitim ve Yayım Programı hazırlandığında sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 21:48:03
Güncelleme :17 Mart 2010 Çarşamba 00:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?