6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Sözleşmeli tarım eğitimi

Samsun'un Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde çiftçilerin tarımsal sanayinin gelişmesine katkıda bulunacak 'sözleşmeli tarım modeli' hakkında bilgilendirmek amacıyla eğitim çalışması başlatıldı.

Uzmanlarca verilen eğitimlerde sözleşmeli tarım çiftçilinin önemi anlatılıyor. Sözleşmeli tarımın çiftçilerinin ürettiği ürününün pazarlamada yaşadığı risk ve belirsizliklerin azaltılması, küçük çiftçiler için dengeli, sürekli gelir kaynağı temin etme, teknoloji transferi, üreticilerle etkili bir iletişim kurma, yakın diyalog içinde olma gibi birçok yararları bulunduğu belirtildi. Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, sanayi sektöründeki en önemli sorunların yüksek hammadde maliyetleri ile standart kalitede ve sürekli hammadde temininde yaşanan zorluklar olduğunu kaydetti.

Ürün miktar ve fiyatları da her yıl değişkenlik gösterdiğinden firmaların maliyetlerini önceden belirleyememekte ve üretim planlaması yapamadığını ifade eden Kirenci, "Sözleşmeli tarım ile ürünün yeterli miktarda, standartlara uygun, kaliteli olarak yetiştirilmesi sanayicinin hammadde ihtiyacının kesintisiz temin edilmesi, tüketicinin sürekli ve uygun fiyatlarla çeşitli ürünleri tüketebilmesi açısından etkili olmaktadır. Sözleşme tarım ile tarımsal uygulamalarda kullanılan girdilerin kontrolü, konu ile ilgili araştırma, geliştirme alıcı firmalarca yapılmaktadır. Böylece çiftçilere kredi, teknik yardım ve girdi temininde kolaylıklar sağlanmış olacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 14:50:20
Güncelleme :2 Ocak 2008 Çarşamba 17:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?