6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Spekülatöre tepki

Kamu-Sen'e bağlı Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye'de spekülatörlerden bahsedildiğini, ancak gözaltına alınan olmadığını belirterek, "Hububat spekülatörleri yargıya hesap vermeli" dedi.


Sendika çalışmaları kapsamında Samsun'a gelen Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, hububatta yaşanan sıkıntılara dikkat çekip, pirinç kuyruklarının oluşmasına neden olan spekülatörlere karşı önlem alınmadığını iddia etti. Hububat gibi gıda ürünlerin artmasında dünyada yaşanan sıkıntılara değinen Ahmet Demirci, Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) de eleştirdi. 'Hububatta fiyat artışlarında regülatör görevi üstlenmesi gereken TMO'nun Türkiye'de spekülasyonu önlemeye yönelik nasıl bir tedbir aldığını' soran Ahmet Demirci, "İlkönce bu sorgulanmalı. Serbest ticaret şartları uygulanan ülkelerde 1 YTL'ye alınan malın 5 YTL'ye satılması normal. Bunu önlemek adıma TMO, Merkez Bankası gibi görev üstlenip tüketici ve üretici noktasında dalgalanmayı engellemede regülatör görevini yerine getiremedi" iddiasında bulundu.


Yaklaşık 20 gün önce henüz piyasada hareketlilik yokken, sadece beklenirken TMO'nun 36 bin pirinci sırf yeni dönemde ürün almak, ürünün parasını temin etmek adını eldeki siloları satacağını söylediğini hatırlatan Demir, "Bu maalesef spekülatörleri cesaretlendiren bir davranış olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
Ticarette spekülasyonun Türk Ceza Kanunu'na göre suç olduğunu ve ağır cezasının bulunduğu hatırlatan Ahmet Demirci, şunları söyledi:


"Ama Türkiye'de yetkili yetkisiz herkes spekülatörlerden bahsederken, bugün spekülatör olarak kimsenin gözaltına alınmadığı, sorgulanmadığı bir gerçektir. Devlet adına yetkili ağızlar Türkiye'de spekülasyondan bahsediyorsa, birilerinin speküle faaliyetlerde bulunduğu ifade ediliyorsa, bilinen şeylerin ifadesi olması gerekli. Bunların birkaçı biliniyordur. Türk Ceza Kanunu'nun yerine getirmek adına gözaltına alınıp sorgulanıp, spekülatif faaliyetlerden dolayı cezalandırılıyor olduğunu kamuoyuna bir şekilde sunulması gerekir. Benzer faaliyete soyunabilecek, bulunacak başka spekülatiflere örnek olsun. Ama bu zamana kadar böyle bir uygulama yok."

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 17:28:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?