6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Stres mideyi vuruyor

Mide sağlığının korunması için doğal ürünlerin tüketiminin yanında, özellikle sıkıntı azaltıcı yöntemlere başvurulması tavsiye ediliyor.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, sinir sisteminin nasıl çalıştığının mideden anlaşılabileceğini, duygusal ve ruhsal durumun mide suyunun salgılanışını etkilediği için fark edilmese de midenin bu durumdan zarar görebildiğine dikkat çekti.

Beslenme tarzıyla mideyi korumanın çok önemli olduğunu belirten Kasapoğlu, bunda dikkat edilmesi gereken noktanın, tüm öğünlerde doğal besinleri tüketmeye çalışmak olduğunu vurguladı. Çalışma temposunun da mideyi etkilediğini ifade eden Kasapoğlu, "Hiç durmadan stresli bir ortamda çalışıyorsanız ve sürekli mide ağrısından şikayetçiyseniz, bunun sebebini çok da araştırmanıza gerek yok. Çünkü sıkıntı midenin baş düşmanı. Bu yüzden işe gidip gelirken yürüyüş yapmaya ve temiz hava almaya özen gösterin. Aslında mide problemleri çağımızda en çok rastlanan sağlık sorunlarının başında geliyor. Mide ağrılarınız artık size büyük sıkıntı vermeye başladıysa, yemek yenilen ortama da özen gösterilmesi gerekiyor. Öncelikle yemek yerken sıkıntılar masaya getirilmemeli. Ayrıca yorgunluktan dolayı aç olunduğu hissediliyorsa, yemekten önce küçük bir dinleme molası verilebilir. Bunun yanı sıra yemekleri çok sıcak ve iyi çiğnemeden mideye göndermek, sorunların artmasına sebep oluyor. Ayrıca sıcak bir yemeğin üzerine dondurma yemek de oldukça sağlıksız" dedi.

Doktora başvurarak midenize uygun bir beslenme programının hazırlanabileceğini dile getiren Kasapoğlu, "Ancak bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekli. Örneğin beyaz şeker yerine esmer şeker tüketmek, midenin sindirimi açısından çok daha faydalı. Sirke gibi mide asidini artırıcı sosları da kullanmamaya dikkat edin. Mide yanması sorununuz varsa, sıcak suyun içine çiğ patates doğrayarak için. Patates fikri cazip gelmediyse, havuç suyu veya lahana suyunu da deneyebilirsiniz" diye konuştu.

Kasapoğlu, midenin baş düşmanlarından biri olan kahveden de uzak durulmasını tavsiye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 11:37:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?