4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Su faturalarında 'cep öde' dönemi

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ), su faturalarının cep telefonundan öğrenilebilmesi ve ödenebilmesi için çalışma başlattı. SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, "2005 yılı içinde su faturaları cep telefonundan ödenebilecek" dedi.

SASKİ Genel Müdürlüğü, Kent Bilgi Sistemi projesi içinde bir adım daha atarak, su faturalarının öğrenilmesi ve ödenmesi için abonelere yeni bir kolaylık daha getiriyor. SASKİ, Türkiye’de bir ilk olan uygulamaya İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile aynı anda başlayacak. Kent Bilgi Sistemi’ni kuran MNG Bilgisayar isimli firma tarafından yürütülen ve test çalışmaları yapılan projenin, 2005 yılı içinde hizmete gireceği belirtildi.

SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, genel müdürlük toplantı salonunda, MNG Bilgisayar Genel Müdürü Zeki Sagay ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, projeyi tanıttı. Abonelerinin cep telefondan kısa mesaj yoluyla su borcunu öğrenebileceğini ve yine kısa mesaj yoluyla kredi kartı bilgilerini vererek ödeme yapılabileceğini açıklayan Öncel, projenin test aşamasında olduğunu ifade etti. Öncel, "Kredi kartı kullananların güvenliğini sağlamak için bankaların koyduğu son derece katı güvenlik kuralları var. Hazırlanan programlar bu güvenlik kurallarının tümünü içermesi gerektiğinden bu proje test aşamasında. Bankalar bunu onayladıktan ve güvenlik standartları konusunda gerekli sertifikasyon tamamlandıktan sonra ödeme işlemini devreye sokacağız. 2005 yılı içinde vatandaşlarımız bu imkandan faydalanır hale gelecekler. Şuanda sadece Turkcell aboneleri cep telefonundan su borçlarını öğrenebilecek. Önümüzdeki günlerde Telsim ve Avea ile de anlaşma yapacağız" dedi.

Proje hayata geçtiğinde abonelerinin artık "fatura gelmedi veya gecikti ondan ödeme yapamadık" gibi mazeretlerinin kalmayacağını vurgulayan Öncel, "Türkiye’nin her yerinden veya Amerika’dan bile su fatura borcu cep telefonundan öğrenebilecek ve ödenebilecek. Ancak her hizmetin bir bedeli olduğu gibi bunun da bir bedeli olacak. Biz zaten abonenin 2-3 ay fatura borcu olmayınca suyunu kesmiyoruz. Özellikle yazın vatandaşlar tatile veya köylere gidebiliyor. Bu dönemde su faturaları ödenmemiş olabiliyor. Bu proje ile de vatandaşlara ödeme kolaylığı getireceğiz. İleride abonelerimize su borçlarını kısa mesaj yolu ile de bildirme durumumuz olabilir. Ancak bunun için abonelerin cep telefonu numaralarının elimizde bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Projenin işleyişi hakkında bilgi veren MNG Bilgisayar Genel Müdürü Zeki Sagay, "Aboneler su borcunu öğrenmek için cep telefonunun kısa mesaj bölümüne, ’Saski’ yazıp bir boşluk, ’borc’ yazarak bir boşluk bırakacak, su abone numarasını girdikten sonra 3060’a mesaj göndererek su borcunu öğrenebilecek. Borcu öğrenirken 4 kısa mesaj bedeli sorguyu yapanın faturasına yansıyacak. Ödeme yapmak için de ’Saski’ yazıp bir boşluk, ’öde’ yazıp yine bir boşluk, abone ve kredi kartı numaraları yazılarak ödeme gerçekleştirilecek. Ödeme yaparken de bir banka hizmet bedeli olacak. Fakat bu henüz belirlenmedi. Bankalar ile anlaşma yapıldıktan sonra bu açıklanacak. Bu da cüzi bir rakam olacak. Proje, Ocak ayı içinde veya en geç Şubat ayında devreye girecek. Türkiye’de SASKİ, İSKİ ile aynı anda bu hizmete başlayacak. Yani SASKİ ve İSKİ, Türkiye’de bir ilki paylaşacak" şeklinde konuştu.

samsun
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 13:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?