4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Sünnet için en doğru zaman

SÜNNET İÇİN EN DOĞRU ZAMAN

Konusunda uzman kişilerce hastanelerde, yenidoğan döneminde gerçekleştirilen sünnetin; bebek, aile ve doktor açısından en az sorunla atlatıldığı, genel olarak 3 ila 6 yaş arası çocuklarda sünnetin sakıncalı olduğu söylentisinin bilimselliğinin kanıtlanmadığı belirtildi.

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte neredeyse her gün etrafta bir sünnet çocuğu görmek mümkün. Erkek çocuklar bir yandan "erkek olacaksın" sözleri ile bu işleme hazırlanırken; rengarenk küçük prens kıyafetleri ile de duruma alışmaya çalışıyor. Sünnetin düğünü, duası, konvoyu derken atlanmaması gereken en önemli nokta bazen dikkatlerden kaçıyor.

Çocuğun ileriki yıllardaki yaşantısını doğrudan etkileyecek olan bu operasyon kimi zaman sokak aralarında mahalle berberinde, kimi zaman da toplu sünnet şölenlerinde steril olmayan şartlar altında yapılabiliyor. Yani zaman zaman sünnetin erkek sağlığı açısından önemli dönüm noktalarının başında geldiği unutuluyor.

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Çavuş, çocuğun sünnetinin ne zaman yapılacağı konusunda doktorun uyarısının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çavuş, "Sünnet zamanı seçimi pek çok aile için kafa karıştıran çok önemli bir konudur. Ebeveynler sünnet için çocukların yaşı ve mevsim seçiminde titiz davranır. Yaz tatili hem sağlık açısından hem de sosyal yönden sünnet için en uygun dönemlerden biridir. İşlem konforu ve çocuk için iyileşme süresi açısından yaz aylarının tercih

edilmesi uygun olacaktır. Sünnetin yararlılığı konusunda sayısız çalışma olmakla beraber, sünnet zamanlaması konusunda görüş birliği yoktur. Konusunda uzman kişilerce, hastanelerde, yenidoğan döneminde gerçekleştirilen sünnet; bebek, aile ve doktor açısından en az soruna yol açmaktadır. Genel olarak 3 ile 6 yaş arası çocuklarda sünnetin sakıncalı olduğu söylenir ama bu durumun bilimselliği kanıtlanmamıştır. Bilinçli çocukta sadece bölgesel uyuşturucu kullanılarak sünnet yapılması yüksek derecede psikolojik

hasar verme riski taşır, ama çocuğun uyutulması şartıyla, ağrısız ve rahat bir sünnet işlemi gerçekleştirilirse yaşın çok büyük bir önemi kalmamaktadır" dedi.

SÜNNET İÇİN EN DOĞRU ZAMAN
İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2010 Çarşamba 16:46:01
Güncelleme :30 Haziran 2010 Çarşamba 18:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?