4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Sürücelere tatil uyarısı

Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fevzi Apaydın, bayram izninin idari izinle uzatılmadığını hatırlatarak, kısa süreyi değerlendirmek gibi bir nedenle sürücülerin, hız yapma hatasına düşmemeleri gerektiğini söyledi.


Fevzi Apaydın, sürücüleri, bayram süresince araç yoğunluğu ve olumsuz hava şartlarını dikkate alarak araç kullanmaları, hız yapmamaları, yola çıkmadan araç bakımını yaptırmaları yönünde uyardı. Yurdun bayramda yağışlı geçeceğinin tahmin edildiğini ifade eden Apaydın, "Bayramda, araç yoğunluğu ve hava şartları dikkate alınarak araç kullanılmalı. Olumsuz hava şartlarında en iyisi yola çıkmamaktır. Eğer yola çıkılacaksa araç tam bakımdan geçirilmeli, lastikler eski olmamalı. Bayram izninin idari izinle uzatılmamasından dolayı kısa süreyi değerlendirmek için hız yapma hatasına düşülmemeli" dedi.

Araçta yedek lastik, çekme halatı, zincir, takoz ve ilk yardım çantası bulunmasının zorunluluk ve gereklilik olduğunu hatırlatan Apaydın, alkollü olarak direksiyona geçilmemesi, araçta bulunanların sürücüyü, dikkatini dağıtacak şekilde lafa tutmamaları ve sinirlendirmekten kaçınmaları gerektiğini de kaydetti.

Sürücülerin sabırlı olmasının, hız limitlerine uymasının ve trafik uyarı levhalarına uygun hareket etmesinin önemine dikkat çeken Apaydın, sürücülerin ve ön koltukta oturanların kesinlikle emniyet kemeri takması ve kucakta da olsa çocuk bulundurmaması gerektiğinin unutulmamasını istedi. "Emniyet kemeri, polis denetimi için değil can güvenliği açısından takılmalıdır" ifadesini kullanan Fevzi Apaydın, uyarılarını şöyle sıraladı:

"Aşırı hız, yakın takip, diğer araçları sıkıştırma, engelleme, zora koşma, hatalı sollama, yarışma, öne geçme gibi davranışlardan kaçınılmalı. Sileceğin çalıştırılmasını gerektiren her şartta farlar yakılmalı. Sürücü uykusuz, yorgun ve aç karnına yola çıkmamalı. Klima çalıştırılması sürücüde uyuşukluğa neden olabilir. Sürücü, en fazla 3 saatte bir kısa süreli mola vermeli, araç dışına çıkarak egzersiz yapmalı, derin derin hava solumalı. Hareket halindeyken kendi tarafındaki camı, kısa süreli de olsa açıp kapatmalı. Yolculuğun mümkün olduğunca gündüz yapılmasına özen gösterilmeli. Gece yolculuğunda, karşıdan gelen araç sürücüsünün görüşünü engellememek için sis lambaları yakılmamalı. Araç karşılaşmalarında kısa far yakılmalı."

samsun
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2004 Cumartesi 12:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?