4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Susuz, su altında kalacak

SUSUZ KÖYÜ, SU ALTINDA KALACAK

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Boyabat Barajı suları altında kalacak olan Susuz köyü sakinleri, 8 bin yıllık ata yadigarı topraklardan ayrılmak istemiyor.

Yapımına 1958 yılında başlanan ve 1 yıl sonra tamamlanması beklenen Boyabat Barajı'nın su tutmaya başlamasından sonra arazileri ve köyleri sular altında kalacak olan 70 haneli Susuz köyü sakinleri, topraklarını terk edecekleri günü üzüntü içinde bekliyor. Köyünden ayrılmak zorunda olan 63 yaşındaki Murat Demirbilek, "3 dönüm, 2 dönüm arazisi olan var. Benim 15 dönüm arazim var. Buradan alacağım istimlak parasıyla nereye gideyim, nasıl geçineyim" diye konuşurken, 60 yaşındaki Mehmet Deniz, "40 yıldır bu köyde yaşıyorum.Yıllardır karamsarlık içinde bekliyorum. Ha bu gün ha yarın topraklarımızdan ayıracaklar diye bekliyorum. Bizim istediğimiz köyümüzü değiştirmeden bize bir yerleşim yeri versinler. Biz topraklarımızdan ayrılmak istemiyoruz. Bu yaştan sonra başka yerde yapamayız" dedi.

22 yıl önce köyden ayrıldığını söyleyen Ramazan Tepe, "Bugün köye dönmek istiyorum. Köyümüz kalkıyor. Baraj yapılacak diye yıllardır yatırım yapılmamış. Köyümüzde 1984 yılına kadar okul yoktu. Ben 15 yaşımda okula gittim. Bu köyün çoğu okur-yazar değil. Başka yerde yapamazlar. Bugüne kadar devlet burayı görmedi, yıllardır mağdur olduk. İki yıl öncesine kadar kuyulardan su taşınıyordu. Köyümüzün kendi imkanları ile su getirdik. İlk baharda mantar toplayıp bununla geçinenler var. Burada 3 bin dönüm arazinin 2 bin dönümü istimlak ediliyor. Geriye bin dönüm arazi kalıyor, bu nedenle arazilerimize sınır olan ve orman vasfını yitiren 2-A kapsamında 150 dönümlük yer olan Madal Deresi mevkisine yerleşmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

SUSUZ KÖYÜ, SU ALTINDA KALACAK
SUSUZ KÖYÜ, SU ALTINDA KALACAK
SUSUZ KÖYÜ, SU ALTINDA KALACAK
SUSUZ KÖYÜ, SU ALTINDA KALACAK
SUSUZ KÖYÜ, SU ALTINDA KALACAK
İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2010 Cumartesi 18:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?