4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Süt her yaşta tüketilmeli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, sütün kanserden koruyucu etkisi bulunduğunu belirterek, her yaşta tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Günde 2-3 bardak süt içenlerde kolon kanseri riskinin yüzde 54-63, meme kanseri riskinin yüzde 40 ve over kanseri riskinin yüzde 54 azaldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, "Ancak, koruyucu etkisi için süte erken yaşta başlamaya ve günlük alımın düzenli sürdürülmesine özen gösterilmelidir" dedi.

Yapılan uluslararası araştırmalarda, süt içerek alınan protein ve vitaminlerin çocuklarda boy uzaması ve gelişimine olumlu etki yaptığının kanıtlandığını vurgulayan Dr. Canbaz, "Süt, çocuk gelişiminde ve yetişkinlerin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmalarında olumlu etki yapmaktadır. Sütün bileşiminde bulunan laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmaktadır. Sütün bileşimindeki yağ, tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkilidir. Sütün yapısında yer alan kaliteli, biyolojik değeri yüksek protein, yağ ve laktozla tüm mineral ve vitaminler, bağışıklık sisteminin korunması, kanser, kalp-damar hastalıkları ve osteoporoz gibi kronik hastalıklardan korunmada büyük önem taşımaktadır. Bu nedenlerle süt her yaşta düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir" diye konuştu.

Samsun
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 14:28:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?