16
Nisan
2024
Salı
SAMSUN

Tarihi değiştiren kazıda sona doğru

Samsun'da yürütülen, 120 milyon euroya mal olacak Hafif Raylı Sistem inşaatını durduran tarihi mezar veya yerleşim yerinde Samsun'un tarihini değiştirecek bulgulara rastlanırken, kazının 2 hafta içerisinde tamamlanacağı belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ve 15 kilometre uzunluğundaki hafif raylı sistem inşaatı Atakum ilçesi Atakent Mahallesi'ndeki kazı işlemleri sırasında, Haziran ayında ekiplerin tarihi taşlara rastlamasıyla durdu.

Durumun Samsun Müze Müdürlüğü'ne bildirilmesinin ardından, 3. derece sit alanı olan bölge koruma altına alındı ve bölgedeki raylı sistem çalışmaları durduruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na durumun bildirilmesinin ardından, özel izin çıkarılarak Samsun Müze Müdürlüğü öncülüğünde kazı çalışmaları başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yaklaşık 7 haftadır yürütülen kazı çalışmalarında Samsun'un tarihini değiştirecek seramik ve kap parçalarına, yerleşim yerlerine ait olduğu tahmin edilen duvarlara rastladı.

M.Ö. 5. yüzyılda 'Klasik Dönem'de kullanılan 'siyah figür tekniği' ile yapılmış olan tarihi eserler uzmanlarca, Samsun'un tarihini değiştirecek örnekler olarak değerlendirildi. Samsun'un M.Ö. 1. yüzyıldan sonra Helenistik Dönem'de yerleşimlerin başladığı tarihte yer alırken, kazı çalışmasında Samsun'da yerleşimin daha eskiye dayandığı ortaya çıktı.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Muhsin Endoğru, kazı çalışmalarında çeşitli bulgulara rastlandığını, 2 hafta içerisinde çalışmaların tamamlanmasının planlandığını söyledi. Kazıyla ilgili rapor hazırlayacaklarını, net sonuçların o zaman belli olacağını ifade eden Endoğru, sit alanının durumuyla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun karar vereceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 09:35:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?