5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Tarihi mezarlar sergilenecek

Samsun'da Baruthane Amisos Antik Tümülüsleri'nin bulunduğu alanda sondaj çalışması sırasında ortaya çıkan ve M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 2 mezar, tescilleme işlemi yapılarak sergilenecek. 

12 Ekim'de Baruthane Mahallesi'nde bulunan Amisos Antik Tümülüsü'nün kazı çalışmalarını üstlenen Büyükşehir Belediyesi, tarihi mezarları ortaya çıkardıktan sonra çevre düzenlemelerine başladı. Samsun Müze müdürlüğü yetkilileriyle birlikte yapılan çevre düzenlemesi sırasında yeni bir mezarın kapısının bulunmasının ardından çalışma başlatıldı. Çalışmalar tamamlandıktan sonra bulunan mezarın 25 metre yanında yürütülen sondaj çalışmaları sırasında yeni bir mezar bulundu. Müze ve belediye yetkilileri, kazı çalışmalarını tamamlayarak mezarı gün ışığına çıkardı. Duvar sıvaları zarar görmeyen 2 odalı mezarda defin ve hazine odaları bulundu. Hırsızlar tarafından talan edildiği tahmin edilen mezarda ilk kez bir defin ve hazine odasına merdivenle gidildiği belirlendi. 

Çalışmalar devam ederken, aynı mezarın 5 metre ilerisinde yeni bir mezar bulundu. Yapılan kazı çalışmalarında mezara daha önce tavan kısmından girildiği için zarar gördüğü belirlendi. Bu mezarda da defin yerleri, kafatası, kemik ve çömlek parçaları bulundu. Bir aydır devam eden çalışmaların ardından, 2 tarihi mezarda kazı çalışmaları tamamlandı. Tescillenerek koruma altına alınacak olan tarihi mezarlar, önümüzdeki günlerde bölgedeki diğer tarihi mezarlarla birlikte sergilenecek.
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 10:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?