2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Tarihi mezarlarda kazı sürüyor

Samsun'da 2 gün önce başlayan Helenistik döneme ait mezarlardan yine çok değerli altın eserler çıktı.

Kalkancı Mahallesi Dikilitaş Sokak üzerinde 5 dönüm arsa üzerinde inşaat çalışması sırasında bulunan mezardan çok sayıda hazine çıkarken, mezarın karşısında çok sayıda hazinenin bulunduğu ikinci bir mezar daha tespit edildi. Çift bölümden oluşan mezarın içerisindeki taş ve toprağın bir bölümü boşaltılmaya çalışıldı. Dün havanın kararmasıyla yarım bırakılan çalışmalara sabahın erken saatlerinde yeniden başlandı.

Geniş güvenlik önleminin alındığı kazı çalışmasında Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdürü görevlileri, yağmura rağmen mezar içerisindeki su, toprak ve çamuru boşalttı. Temizleme çalışmaları sırasında diadem (taç), bronz kap kulpları, koku ve gözyaşı şişeleri bulundu. Arkeologlar mezar içerisinde halen çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Samsun'da Amisos Mezarlığı olarak bilinen bölgede çıkarılan hazinelerin daha önce bulunun Amisos hazinelerine yakın düzeyde olduğu ve çok değerli olduğu belirtildi.

Arsa üzerinde inşaat çalışmalarını yürüten S.S. Konut Yapı Kooperatifi'nin Başkanı Prof. Dr. Necati Menek, temel kazma işlemleri sırasında çalışanların mezar bulduğunu, hemen müze müdürlüğü ve polise durumun bildirildiğini, kazılarda çok sayıda altın eserlerin çıktığını kaydetti. Yapılan kazılarda ise M.Ö 1.2 yüzyıl Helenistik döneme ait altın diadem (taç), yüzük, kolye, küpe, koku şişeleri, ender bulunan çömlek gibi tarihi eserler çıkarıldı. Amisos'un, M.Ö. 2-3. yüzyıllar ve 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bugünkü Samsun'un batısında yer alan 'Kara Samsun' yöresinde kurulduğu biliniyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2009 Cumartesi 15:20:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?