4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Tarım kadınların sırtında

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Pekşen, eşleri inşaat sektöründe çalışmak üzere büyük şehirlere göç eden Anadolu kadınının özellikle tarımsal üretim başta olmak üzere çalışma hayatına yüksek oranda katıldığını söyledi.
Tarım ekonomisinin özellikle Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara ve Ege Bölgeleri’nde kadının sırtında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız Pekşen, "Karadeniz Bölgesi’nde kadınlar 12 yaşından 55 yaşına kadar yüksek oranda çalışma hayatına katılıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde aynı yaş arasındaki kadınların çalışma oranları en düşük düzeyde kalmaktadır. Her iki bölgenin de göç verdiği göz önüne alındığında bu farklılık çarpıcıdır. Bunun nedeni, Karadeniz Bölgesi’nde çok çeşitli ürünün ekim ve yetiştiriciliğinin yapılmasıdır. Karadeniz Bölgesi’ndeki genç yaş erkek nüfus yoğun şekilde göç etmekte ve köyüne 3 ayda bir uğramaktadır. Tarla bitkileri, fındık, tütün ve çay gibi Karadeniz Bölgesi’ne has ürünlerin ekimi, yetiştirilmesi, bakımı ve hasadı kadınlar tarafından yapılmaktadır. Çalışan nüfus içersinde Karadeniz Bölgesi kadınlarının çalışma oranları, tüm yaş gruplarında ilk sırayı almakta ve Türkiye ortalamasından yüzde 50 daha yüksek olduğu görülmektedir" dedi.
Çalışma oranlarının kırsal ve kentsel farklılığına bakıldığında kadın nüfusun, tüm bölgelerde kırsal alanda daha yüksek oranda çalışmakta ve bu kesimin ücretsiz işgücü sınıfını oluşturmakta olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız Pekşen, "Kırsal alandaki kadın nüfusun çalışma oranı en düşük Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da olup yüzde 14, en yüksek ise, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde olup yüzde 32’dir. Erkek nüfusun çalışma oranlarındaki kırsal ve kentsel farklılık tarım ve sanayiinin yoğun olduğu bölgelerde önem kazanmaktadır" diye konuştu.
Pekşen, Türkiye ekonomisinin ayakta kalmasında ve kriz dönemlerinin en az zararla atlatılmasında tarım sektöründe çalışan kadınların büyük payı olduğunu da sözlerine ekledi.
SAMSUN - İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2004 Pazar 15:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?