2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Tarım-Sanayi Entegrasyonu Konferansı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, üniversite olmadan tarım-sanayi işbirliğini sağlıklı bir alt yapıya kavuşturma şanslarının olmadığını söyledi.


Samsun TSO Avrupa Birliği Bilgi Bürosu tarafından 'Tarım Sanayi Entegrasyonu' konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, TSO Başkanı Adnan Sakoğlu, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, kurum müdürleri, öğretim üyeleri, oda başkanları ve sayıda iş adamı katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Adnan Sakoğlu, tarım ürünlerini sanayi ürünlerine dönüştürmeden pazarlama şansının olmadığını dile getirdi. Mutlaka ürünlerin sanayi haline getirilip pazara sunulması gerektiğine işaret eden Adnan Sakoğlu, "Ayrıca, ortada ciddi bir öneme sahip olan bir ürün var; o da organik tarımdır. Bunların hepsinin Samsun'da gerçekleşmesi için hiçbir neden yok.

Samsun'da Gıda OSB'yi yapmaya karar verdik. OSB'nin müracaatında sonra gerekli kademelerini geçip bunun işitenlik kazanabilmesi için en ideal 10 yıl olarak görülür. Çünkü 37 kuruluştan izni gerekir. Samsun Gıda OSB'nin 5 yılda alınacak olan mesafeyi 1.5 yılda aldık. Gıda OSB'de kurulacak alanın bürokratik işlemleri ve imar projeleri yapımı bitti. Şu anda alt yapı projesini ihlale ettik. Devletten 5 kuruş para alınmadı. Tarım sanayi işbirliğini başarılı olabilmesi için mutlaka üniversitenin de olması gerekir. Üniversite olmadan tarım sanayi işbirliği sağlıklı bir alt yapıya kavuşturma şansımız yok. Bu kapsamda üniversitede toplantılar yapıyoruz. Yani alt yapı için sağlıklı bir yapı oluşturuyoruz" dedi.


Dünyada gelişmiş ülkelerin sanayisinin toplam gelirlerinin çok büyük bir kısmını sanayi ve hizmet sektöründen sağladığına dikkat çeken OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Türkiye'de tarım gelirlerinin azaldığını, ancak Gayri Safi Milli Hasıla'nın oldukça büyük olduğunu kaydetti.


Tarım Gayri Safi Milli Hasıla'nın içindeki payı ile önemi ölçülecek bir konu olmadığının altını çizen Kuran, "Dünyada gelişmiş ülkeler içerisinde tarımı geri olan bir ülke rastlayamasanız. ABD ve Japonya ile rekabet edebilmek için AR-GE'ye ayrılan pay yüzde 2'den, yüzde 3'e çıkartmayı planlıyor. AB, tarım ile ilgili sektörlerin hacmi 1.4 trilyon euro ve 22 milyon kişi istihdam ediliyor. Türkiye'de ise 40 milyar dolar sektör hacmi ve 7 milyon kişi istihdam edilmektedir" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 17:58:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rahmi özkaya IP: 88.247.247.xxx Tarih : 14.01.2009 13:54:58

ülkemizin AB ne uyumu AB yasalarının uygulanması çerçevesinde tarım ve tarımsal ürünlerin sanayisinin ilimizde geliştirilmesi kaliteli tarımsal üretimin artışı ve yeterli sağlıklı güvenli gıdaların üretimi ve tüketilmesi ile mümkündür.Bu konuda sözkonusu panelin tertiplenmesinde sayın Ticaret ve Sanayii Odası Başkanlığını kutluyor ve ilimizde gıda organize sanayisinin acilen kurularak AR-GE faaliyetleriyle sürdürülmesi tarımsal ürünlerin işlenerek pazarlanması ve ihracaatıyla ilimiz ve ülke ekonomisine büyük katkıları olacaktır.selam ve saygılarımla....Tarım il md Atakum şb SAMSUN