6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Tarımda son 5 yılda verim arttı

Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, alternatif ürün uygulamasıyla Samsun'da tarım 5 yıl içerisinde ürün artışı sağlandığını ve üreticilerin daha çok bilinçlendiğini söyledi.

İl genelinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Sadullah Kirenci, Samsun'un Türkiye'ye genelinde önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu, 125 adet bu zamana kadar uygulanmamış yeni projenin Samsun'da uygulandığını kaydetti.

Alternatif tarım uygulamasında büyük başarıların elde edildiğini dile getiren Kirenci, alternatif tarım ürünlerinde özellikle çeltikte çok ciddi bir verim artışının sağlandığına dikkat çekti.

Alternatif ürün denilince fazla bir alternatif aranmaması gerektiğini vurgulayan Kirenci, "Mevcut ürünlerimizin doğru ve bilinçli nasıl yetiştiririz buna bakmalıyız. Avrupa Birliği'yle, dünya ülkeleriyle biz nasıl rekabet edebilir ve uyumlu hale gelebiliriz, onun peşinde olmalıyız. Onun biçin biz özellikle hububatta sertifikalı tohum dağıtmak suretiyle gerek buğday üretiminde gerek çeltik üretiminde çok ciddi artışlar sağladık. Çeltikte dekar başına 500-600 kilo verim alırken, bugün 1 ton civarına çıktı. Dekar başına 200-300 kilogram buğday alırken, bugün 400-500 kilogram buğday alımı başladı. Çiftçilerimiz artık daha da bilinçlendi. Son 5 yılda artık Samsun'da verim artışını sağladık. Bu çok önemli" dedi.

Yine il genelinde hayvancılıkta ciddi ilerlemeler sağladıklarını vurgulayan Kirenci, "Samsun'da kültür ırkı yüzde 10 seviyelerindeyken, 2007 sonu itibariyle yüzde 20'ye çıktı. Tarım Bakanlığı desteklemelerinden yararlanarak 30 kooperatife yaklaşık 3 bin 500 adet kültür hayvanı dağıtımı gerçekleştirdik. Bunlar hep bir alternatiftir" diye konuştu.

Kirenci, Bafra Ovası'nda kışlık sebze üretimine başladıklarını ve AB standartlarına uygun kışlık sebze üretiminin yapıldığını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 17:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?