6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Tasarrufun önemi arttı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, elektrik zamlarının faturaları daha da kabarttığını, basit yöntemlerle yüklü elektrik faturalarının aşağılara çekilebileceğini söyledi.


Yeni tarifeye göre son yapılan zamla konutlarda kilovat saat başına elektrik fiyatının 12 bin 105 YKr'den 15 bin 219 YKr'ye çıkarıldığını belirten Yılmaz, 4 kişilik ailenin asgari yaşam standardı için gerekli olan 230 kilovat saatlik elektrik üretimi baz alındığında, aylık elektrik faturasının Ocak 2008'de itibaren 43,5 YTL'den 52,6 YTL'ye ulaştığını kaydetti.


El yakan elektrik faturalarının aile bütçesini daha da zorlayacağını ifade eden Yılmaz, aydınlatmada ve ev aletlerinde yapılan enerji tasarrufu ile kullanılan elektrikli ev aletlerinin istenilen hizmet ve konfor seviyesini etkilemeksizin daha az enerji ile kullanılabileceğine dikkat çekti. Yılmaz, "AB Enerji Verimliliği Etiketi sınıflandırması bir aletin yıllık enerji tüketimi bazında 7 gruptan oluşmaktadır. A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını göstermektedir. A sınıfı bir elektrikli alet almanız
durumunda ortalama enerji tüketiminden yüzde 45 daha az enerji tüketecektir. G harfi sınıfına ait bir alet de ortalama enerji tüketiminden en az yüzde 25 daha fazla enerji tüketecektir" dedi.


Evlerde aylık elektrik faturalarının yaklaşık yüzde 20'si aydınlatma amaçlı kullanıma ait olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Verimli aydınlatma hem faturalarda hem de gözlerde rahatlama sağlayacağından daha düşük faturalar ve daha kaliteli aydınlatma ile memnun edici sonuçlar elde edilecektir. Aydınlatmada enerji tasarrufunun basit tedbirlerle sağlanması bizim için önemli bir avantajdır. Düşük verimli ışık kaynakları yerine yüksek verimli ışık kaynakları kullanılarak uygun aydınlatma ve enerji tasarrufu sağlanabilir.

Lambaların çapları küçültülüp ışık akıları artırılmış, çok değişik renk sıcaklıklı ve renk ayırım özellikli lambalar üretilmeye başlanmıştır. Küçük çaplı lambalar daha ekonomiktir" diye konuştu.


Elektrikli ev aletlerinde önemli bir enerji kullanıcısı olan buzdolaplarının, periyodik olarak çalıştırılan çoğu aracın tersine, günün 24 saatinde çalıştığına dikkat çeken Yılmaz, bir soğutucu ya da dondurucuda kullanılan yalıtıcı malzemenin kalınlığı ve kalitesi, buz eritme sistemi, kapı-dolap dizaynı gibi faktörlerin istenen ısı düzeyini sürdürmek için harcanan elektrik enerjisi tüketimini etkilediğini vurguladı. Kış şartlarında yazın olduğu gibi klima kullanımında artış olacağını ifade eden Yılmaz,
klimanın uygun ölçülerde tercih edilmesi gerektiğini, ihtiyaç olandan çok büyük bir klimanın para ve enerji kaybı anlamına geldiği uyarısında bulundu.
Ocak ve fırınlarınlar da enerji verimli pişirme araçlarının kullanımı ile de enerji tasarrufu sağlanabileceğinin bilgisini veren Yılmaz, ocaklarda yemek pişirmenin, fırında yemek pişirmeden daha ekonomik olduğunu söyledi. Yılmaz, modern fırınlarda ön ısıtmanın oldukça hızlı olduğunu, aynı anda birden fazla yiyecek pişirilmemesi, fırın kapağının her açılışında yüzde 20 oranında ısı kaybının oluşacağının unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Çamaşır makinelerinde harcanan elektrik enerjisinin büyük bir bölümü suyu ısıtmak için kullanıldığını belirten Yılmaz, "Çamaşırları yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkamalı, durulama ise soğuk su ile yapmalıdır. Yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalıdır. Eğer mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgardan yararlanarak kurutulmalıdır. Bulaşık makinelerinde tek sepetli yıkama programı olanlar tercih edilebilir. Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalıdır. Diğer ev araçları televizyon, bilgisayar, yazıcı, video, CD gösterici, radyo elektronik teknolojilerindeki gelişmeler, toplumun tüketim ihtiyaçlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Cihatların açık halde beklemede olması aletin kendi enerjisinin yaklaşık yüzde 5'i kadardır" dedi. Yılmaz, tasarruf konusunun ailede her bir bireyin yerine getirmesi gereken işlem olduğunu hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 11:27:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?