4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Tek ayaklı çöpçü

(ÖZEL) TEK AYAKLI ÇÖPÇÜ

Samsun'da belediyede çalışan çöpçü, kendisine verilen çalışabilir raporu sebebiyle tek ayağıyla, koltuk değnekleriyle elinde süpürge-kürek temizlik yapıyor.

Çarşamba ilçesine bağlı Dikbıyık Belediyesi'nde 1997 yılından bu yana geçici işçi olarak çalışan ve 2008 yılında kadroya geçen 3 çocuk babası Selami Aksan'ın (54) bacağı, 2009 yılında sol ayağında meydana gelen rahatsızlık sebebiyle diz kapağının altından kesildi. Bir aylık istirahatin ardından 12 Aralık 2009'da kendisine verilen "çalışabilir" raporu sebebiyle yeniden iş başı yaptı. Doktor heyetine giren ve yüzde 34 engellilik raporu verilen Aksan, yasa gereği yüzde 40'ın altındaki engellilerin diğer

çalışanlarla aynı statüye konulması sebebiyle, eski işi olan çöpçülüğe geri dönmek zorunda kaldı. Şeker hastalığı sebebiyle gözlerinde görme, kulaklarında duyma bozukluğu olan Aksan, diğer işçi arkadaşlarının yardımıyla, tek ayağıyla, elinde süpürge sokakları yeniden süpürmeye başladı. Günün büyük bir bölümünü oturarak geçiren, belirli saatlerde kendisinin sorumluluk alanında fırçayla temizlik yapan Aksan, koltuk değneklerinden destek alarak sokakları temizliyor. Kanun gereği işini yapmak zorunda

olan ve çalışmadan da para almak istemeyen Aksan, yaşadığı zorluğa rağmen tek ayağıyla görevini yerine getirmeye çalışıyor.

Ayağının kesilmesinin ardından kendisine yüzde 34 engellilik düzeyinin belirlendiğini, yasa gereği yüzde 40'ın üzerinde bir engellilik durumunun olmadığı için eski işini yapabileceği yönünde kendisine rapor verildiğini belirten Selami Aksan, belediyenin kendisini çalıştırmayarak suç işlememesi için mecburen temizlik görevini yürüttüğünü kaydetti. Şeker hastalığı sebebiyle görme, duyma bozukluğunun da olduğunu ifade eden Aksan, "Bana işimde çalışabileceğime dair rapor verdiler. Bir anlam veremedim. Başkan

ve arkadaşlarımız gerekli kolaylığı gösteriyorlar ama ben çalışmadan maaş alsam suç işlemiş olacaklar. Mecburen işimi yapıyorum. Ben engellilik düzeyim düzeltilerek emekli olmak istiyorum" dedi.

2 bin 500 nüfuslu beldenin belediye başkanlığını yapan Dikbıyık Belediye Başkanı Davut Sancar, çalışanın okuryazarlığının olmadığını, görme-duyma bozukluğu olduğunu, ayağının birinin ise diz altından olmaması sebebiyle başka işlerde de görevlendiremediklerini belirtti. Çalışanın, elinde süpürge ile sokaklarda temizlik yapmasından vicdanen rahatsız olduğunu ifade eden Sancar, "Devlet kurumu 'çalışabilir' raporu vermiş. Biz de mecburen çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Günün büyük bölümünü dinlendiriyorum,

çalışacağı zaman da yanına bir görevli vererek temizlik yapıyorlar. Çalıştırmasak suç işliyoruz, çalıştırsak vicdanen rahatsız oluyoruz. Konunun çözüme kavuşturulması gerekli" diye konuştu.

Dikbıyık sakinleri ise çalışabilir raporuna anlam veremediklerini, sokakta tek ayaklı birinin temizlik yapmasının kendilerini rahatsız ettiğini vurguladılar.

(ÖZEL) TEK AYAKLI ÇÖPÇÜ
(ÖZEL) TEK AYAKLI ÇÖPÇÜ
(ÖZEL) TEK AYAKLI ÇÖPÇÜ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 15:57:01
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 16:18:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mkc IP: 88.224.213.xxx Tarih : 16.02.2010 19:12:48

evet buyrun sayın işgüzar ssk heyetinde yer alanlar..bazı katillere..tecavüzcülere ve bilimum gereksiz insanlara rapor verip bazı yükümlülüklerinden feragat ettiren degerli işgüzar ssk yetkilileri..bu adama yazık degilmi?? yazıklıktan ziyade gece yatarken sizler rahat uyuyabiliyormusunuz??..işte Türkiyenin gercek bürokrasisinin sonucu..sadece okur arkadaşlara saygılarımı sunuyorum..