6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Tersanelerin yeni umudu Trimaran

Karadeniz'de balık azlığı nedeniyle artık balıkçıların tekne yaptırmaması, tekne tezgahlarını trimaran yapımına yöneltti.


Karadeniz'de geçmiş yıllarda balık bolluğu ve balıkçılığın iyi gelir getirmesi nedeniyle balıkçı tekne yapımı konusunda ustalar boş kalmazken, şimdi ise sipariş azlığı nedeniyle üreticiler yeni çalışma alanları geliştiriyor.

Özellikle balıkçı teknesi yapımı konusunda ender bulunan yerler geçim sıkıntısı derdine düşünce, yerini daha karlı ve talebi olan iş alanlarına yönetti. Balıkçı teknesi ihtiyacının yeterli olması, denizden balık bolluğunun geçmiş yıllara oranla azalması, tekne üretim sektörünü
sekteye uğrattı.

Samsun'un tek balıkçı tekne üretim yeri olan 19 Mayıs ilçesi Dereköy Balıkçı Limanı'nda faaliyette olan Goral tekne firmasında, özellikle balık çiftliklerinin artması nedeniyle balık taşımacılığında kullanılan özel tasarım 'trimaran' tabir edilen tek yapımına yöneldi. Daha önce siparişleri alınan balıkçı teknelerin yapımı sürerken, daha karlı olan büyük teknelerin yapımına ise ağırlık veriliyor. Ağaç balıkçı teknelerini 35 ila 125 bin YTL arasında yapan tekne ustaları, büyük demir
teknelerini 1 milyon 500 bin YTL'ye mal ediyor. Diğer tekneler 4-5 ayda tamamlanırken, büyük tekneler 8 ayda tamamlanıyor.


Gemi ustası Kemal Kolbakır, denizde balık oranının azalması nedeniyle artık tekne talebinde azalma meydana geldiğini, bunun da kendilerini yeni iş alanlarına yönelttiğini söyledi. Balık çiftliklerinin sayısının artması nedeniyle ayrı bir sektör oluştuğunu ifade eden Kolbakır, özel tasarım balık çiftliklerinden taşımacıkta kullanılan trimaran yapımına yöneldiklerini ve daha çok sipariş aldıkları ve karlı olduğunu kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 18:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?