2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

TESK sigara çözümü istiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara yasağına başka çözümler bulunması ve esnaf ile vatandaşın karşı karşıya getirilmemesi gerektiğini söyledi.


Türkiye gezisini sürdüren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Samsun'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği binasında istişare ve değerlendirme toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye genelinde uygulanan sigara yasağının ardından bir çok kahvehane, restoran gibi işyerlerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulunan Palandöken, Türkiye'nin her yerinde sigara yasağı sorununun devam ettiğini, sorunlara rağmen de sigara içmenin sevimli hale getirilmemesi gerektiğini
hatırlattı. Orta yol ya da bir formül bulunması gerektiğini anlatan Palandöken,
"Ben yaptım oldu' olmaz. Türkiye'de bir gerçek var. 400 bin iş yeri var. Burada hizmet grubu olan esnaf ve sanatkar, müşterisini kolundan tutup da 'sen burada sigara içemezsin' demeyecek. Bunu eğitimle çözmek lazım. İçen adama caydırıcı amaçlı cezayı artıracağın yerde, işletme sahibine cezayı veriyorsun. Önümüz Ramazan. İnsanlar akşamları, iftar vaktini, sahuru beklerken bu iş yerlerine gelecek. İş yerleri bir ay iş yapacak. Bunların da aileleri, çocukları, iş yeri kiraları var. Ne iş yapacak bunlar. O zaman bir çözüm getirin" dedi.


Bütün gelişmiş ülkelerde işletmelerin daha verimli daha rasyonel hale gelmesi için mücadele edildiğini, Türkiye'de ise 'ben yaptım olacak' yaklaşımının sergilendiğini ifade eden Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Olur mu! Sigara yasağı 196 ülkenin 6'sında uygulanıyor. Getirin o ülkelerin ekonomisini, biz de satmayalım. Verin bize iş, aş biz yapmayalım bu işi. Bu kahvehanelerde çalışanlar ne olacak? Adalet istiyoruz, biz hak istiyoruz. Kaybolan haklarımızı geri istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz."


Sigaranın gerçekten zararlı olduğunu anlatan Palandöken, sözlerine şöyle devam etti: "Ama bu sorunu eğitim yoluyla çözmek lazım. İnsanlar içmeden önce çözüm üretmek lazım. Yoksa bundan böyle 'biz sigara içirmeyeceğiz."


Şu an yaz olduğunu, sokakların misafir kabul ettiğini, kışın ne olacağı konusunun insanları düşündürdüğünü belirten Palandöken, insanlara kışın 'çık kapının önünde sigara iç' denilemeyeceğini, dendiği zaman vatandaşın kahvehaneye gelmeyeceğini söyledi. Eğitimle sorunun çözülemediğini, esnafla vatandaşı karşı karşıya getirerek çözülmeye çalışıldığını dile getiren Palandöken, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Vatandaş diyecek ki 'ben içeceğim', esnaf da diyecek 'içemezsin'. İşte o zaman bugünkü gibi kötü olaylar olur. Bütün temennimiz aklıselim, orta bir yol bulunup bu insanlara aş, iş verilerek sorun çözülebilir. Bugün kahvehane işletmecilerinin morali işsizler gibi bozuk. İşsizliği önleyin, o örnek aldığımız ülkelerdeki seviyeye getirin, ondan sonra burada ne yapmak istiyorsanız birlikte yapalım. Esnaf ve sanatkarımız 'sesimizi çıkarmıyoruz, bizim sahibimiz yok' demesin. Gerektiği zaman biz sesimizi çıkarırız, budaktan sakınmayız."


Palandöken, hipermerket yasasıyla ilgili soruyu da şöyle cevapladı: "Hipermarket Yasası Başbakanlık'ta bekliyor. 1996 Gümrük Birliği süreci başladı 13 yıl geçti, Türkiye'de 300 bin işyeri kapandı. Aileleriyle birlikte 5'le çarpıldığı zaman bu insanların hepsine iş ve aş vereceksiniz. Birileri zengin olacak diye binlerce insanı işsiz aşsız yapıyoruz. Ne istiyorsunuz açıkça söyleyin. İki milyon esnaf ve sanatkarın işyeri var. Burada çalışanlarıyla aileleriyle birlikte ülke nüfusunun dörtte birine denk geliyor. Eğer bizi görmezlikten geliyorlarsa açıkça söylesinler. Desinler esnaf ve sanatkar yok."
Palandöken, esnaf ve sanatkarı ilgilendiren tüm konuların yakından takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 19:22:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?