4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

THD: Hemşirelerin sağlığı tehlikede

Türk Hemşireler Derneği (THD) Samsun Şube Başkanı Birsen Öztürk, çalışma şartlarının çok ağır olduğunu, sağlıklarının risk altında bulunduğunu ve ülke şartları da göz önünde tutularak hemşirelerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Derneğin Samsun Şube Başkanlığı’nı 3 dönem yürüttükten sonra yapılan son seçimi kaybeden Nejla Arslantaş’a Büyük Samsun Oteli 24 Saat Salonu’nda düzenlenen yemekte plaket veren yeni Başkan Birsen Öztürk, hemşirelerin sorunlarına dikkat çekti.


Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri İlknur Çubukçu, Nursel Özyer, Şerife Adalı, Sevilay Tan, Semra Eray, Serap Gökçek ve Derya Dülger’in de katıldığı yemekte konuşan Başkan Birsen Öztürk, "AB Uyum Yasaları çerçevesinde hemşireler de unutulmamalı" dedi.


Hemşirelerin eğitim standardı bulunmadığını ve lise sonrası hemşirelik eğitiminin 4 yıla temellendirilmesi gerektiğini ifade eden Birsen Öztürk, "Ayrıca, sağlığımız tehdit altında. Hastalardan enfeksiyon bulaşma riski çok yüksek. Ekonomik şartlardan dolayı sosyal hayatımıza, beslenmemize dikkat edemiyoruz. Ağır çalışma şartlarından dolayı dinlenemiyoruz. Bilimsel yayınları takip edemiyoruz. Eğitim seminerlerine katılamıyoruz. Bütün bular ekonomiyle doğru orantılı. Hemşirelerle ilgili bir takım sorunlar çözülmüş olmalı ki, hem hastalarımızın hem de kendimizin sağlığıyla ilgilenebilelim" diye konuştu.

Hemşirelerin 600 milyon lira civarında maaş aldığını ve ülke şartları göz önünde bulundurularak iyileştirme yoluna gidilmesi gerektiğini vurgulayan Birsen Öztürk, şöyle devam etti:

"Biz ülkemizin de durumuna vakıf olarak artışın ne kadar olması gerektiğini söylemek istemiyoruz. Kazancımız yeterli değil. Diğer taraftan sözleşmeli çalışan sağlık personelinin durumu daha kötü. Ayrıca, 1950’lerden kalma Hemşirelik Yasası değiştirilerek hemşirenin iş tanımının yapılmasını istiyoruz. Bu tanım yasayla belirlenmelidir. Zira ’yardımcı sağlık personeli’ diye tanımlanmak istemiyoruz. Sadece ’sağlık çalışanı’ denilmeli. Doktor da, hemşire de, ebe de, sağlık memuru da işini yapıyor. O halde hepsi de sağlık çalışanıdır."

Samsun
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 16:02:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?