2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

TİSKON Kongre ve Sergisi başladı

TİSKON KONGRE VE SERGİSİ

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi tarafından düzenlenen "3. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisi (TİSKON)" sergisi başladı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 6 oturum ve 2 panel olarak 2 gün sürecek olan kongrede toplam 44 bilim adamı, uzman, mühendis ve sektör temsilcisi görüşlerini paylaşacak. Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye'de tıbbi cihaz imalatı alanında faaliyette olan 181 KOBİ'den, 40'ının Samsun'da üretim yaptığını hatırlattı.

Özellikle sektörün cerrahi el aletleri alanında Samsun'da kümelenmesinin Samsun'un ulusal ve uluslararası açılımı için önemli olduğunu belirten Vali Güzeloğlu, Ar-Ge ve inovasyon odaklı destek ve önceliklerin sektörün gelişimini tetiklediğini, katma değerini artırarak üretici ülkelere ciddi anlamda rekabet edebilirlik kazandırdığını kaydetti.

"Kalkınma, tüm kesimlerin iş birliğini ve bilgi alışverişini zorunlu kılmaktadır" diyen Güzeloğlu, "Üretim temelli kalkınma, kamu ve özel kesimin bilim ışığında buluşmasıyla mümkündür. İş birliği ve güç birliği için üniversite motor görevini üstlenmektedir. Gelecekte hayal olanları üniversite şu an gündemine almakta ve gerçeğe dönüştürmektedir. Sanayi toplumu sonrası bilgi çağında hizmet ve teknolojik anlamda geçmiş deneyimler yanlış adımlar atıldığının örnekleriyle doludur. Tıbbi cihazlar sektörü son yıllarda üretim ve dış ticaret potansiyelini hızla artırarak gelişimini sürdürmektedir. Yüksek teknoloji sektörleri içerisinde değerlendirilen tıbbi cihaz sektörü, son yıllardaki hızlı gelişmesine paralel olarak ürün gamında da yenilikler yapmaktadır. Yerli üretim, araştırma ve teknoloji düzeyinin henüz istenilen seviyeye ulaşmamasına rağmen sektörün yeni ürün üretim kapasitesi gün geçtikçe gelişmektedir" dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, MMO'nun amacının meslek alanları dahilinde kamusal denetim yapmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan da insanların refah seviyesinin artışı doğrultusunda sürekli gelişme kaydeden tıbbi cihaz sektörüne yönelik öncelikli politika izleyen ülkelerin, kısa sürede gelişmişlik düzeyinde büyük aşama kaydettiğini, teknoloji kabiliyetlerini yükselttiğini ifade etti.

Uzak Doğu'da hızla kalkınan Çin, Hindistan, Avrupa'da ise Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere'nin doğru politikalar izleyerek sektörde öne çıkan ülkeler olduğunu ifade eden Gürkan, "Ar-Ge ve inovasyon odaklı oluşturulan politikalar ve öncelikler, sektörün gelişimini tetiklemiş, katma değerini artırarak üretici ülkelere uluslararası boyutta rekabet edebilirlik kazandırmıştır. Ülkemizde 2005 yılında tıbbi cihaz dış ticareti 1,3 milyar dolar iken 2008 yılında 2 milyar doları geçmiş, 2008 yılı ithalatı 1,8 milyar dolar, ihracatı ise 174 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Dünya ölçeğine bakacak olursak, 2007 yılında 153 milyar dolar olan tıbbi cihaz sektörü toplam dünya ithalatı 2008 yılında 175 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin dünya tıbbi cihaz sektörü ihracatı içindeki payı yaklaşık yüzde 0,1 düzeyindedir" diye konuştu.

Daha sonra ilk oturum olarak tıbbi cihazların kullanımında kalibrasyon uygulamaları, mevcut yasal mevzuat ve yapılması gerekenler konusu bilim adamlarınca değerlendirildi. OMÜ araştırma görevlisi Naci Murat'ın istatistik çalışması yorumlandı.

TİSKON KONGRE VE SERGİSİ
TİSKON KONGRE VE SERGİSİ
TİSKON KONGRE VE SERGİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 16:32:03
Güncelleme :6 Kasım 2009 Cuma 20:42:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?