6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

TMMBP'den iki ilginç proje önerisi

Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu (TMMBP) Genel Başkanı Mimar-Ekonomist Remzi Koza, İstanbul'a 'İstiklal Yolu' Samsun'a da 'Şampiyon Parkı' kurulması için öneride bulundu.


Samsun'un ilklerin şehri olduğunu belirten Remzi Kozal, "Samsun, önerdiğimiz 2 ayrı proje ile hem Türkiye ve hem de dünya gündemine bir başka açıdan daha gelmiş olacaktır" dedi.


Samsun için olduğu kadar Türkiye için de önem taşıyan bu projelerin hayata geçirilmesi çok kolay ve oldukça düşük maliyetli olurken etkisinin büyük olduğunu hatırlatan Kozal, "Özellikle de yerel yönetimlerin hayata geçirebileceği bu iki proje için Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin öncü olması doğru ve yerinde bir yaklaşım olacaktır. Milletimizin gönlünde taht kurmuş, birer efsane gibi kuşaktan kuşağa anlatıla gelen, dünyayı dize getirmiş, Yaşar Doğu, Gazanfer Bilgi ve Mustafa Dağıstanlı gibi güreşçilerimizin büstlerinin dikildiği ve çeşitli figürlerinin yer aldığı bir park düzenlenmeli. Bu şekilde, hem ata sporu güreşimizi genç kuşaklara tanıtma noktasında önemli bir adım atılmış olacaktır, hem de milletimizin değerlerine sahip çıkılmış olacaktır. Yine dünya ve olimpiyatlarda şampiyon olmuş ve olacak bütün sporcularımızın büstlerinin ve de spor kariyerlerinin yer alacağı bir düzenleme, bu park içerisinde yapılabilir. Dünya ve olimpiyat şampiyonlarının büstlerini diken bir ülke olarak ta ayrıca tarihe geçmiş oluruz. Bu proje Samsun için de ayrı bir övünç ve tanıtım kaynağı olur" diye konuştu.


İstanbul'dan Samsun'a İstiklal Parkı kurulabileceğini ifade eden Kozal, "Atatürk'ün, kurtuluşa giden yolda, attığı her adım büyük törenlerle kutlanırken, İstanbul'dan ilk çıkış unutulmuştur. Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919 günü gerekli görüşmeleri yapmış ve öğleden sonra, Şişli'deki evinden çıkarak, Beşiktaş-Akaretler'de oturan annesi ve kız kardeşi ile görüşüp akşam üzeri Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi mevkiinden askeri bir botla Kız Kulesi açıklarında hız keserek bekleyen Bandırma Vapuru'na binerek Samsun'a hareket etmiştir. Şişli'deki evden başlayarak, Halasgargazi ve Rumeli Caddelerini takiben Akaretler'den Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Vapur İskelesi'ne inen yolu, 'İstiklal Yolu' adıyla yaya yolu olarak düzenlemek (Bir bölüm yaya, bir bölüm oto trafiğine açık olabilir) ve Beşiktaş Kaymakamlığı önünden başlayarak Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Vapur İskelesi bölgesini '16-19 Mayıs 1919 / İstanbul'dan Samsun'a' yazısıyla, konunun anlam ve önemini anlatan figürleri içeren bir kompozisyonla düzenlenebilir. Bu projelerle ilgili destek vermeye ve detaylı çalışmalarda yer almaya da her zaman hazır olduğumu özellikle belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 17:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?