2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Toplu taşıma isyanı

Samsun'da ilçelerden gelen toplu taşıma araçlarının şehir merkezine alınmaması uygulaması hayatı felç etti. İlçelerden gelen yüzlerce özel halk otobüsü yolu kapattı, polis ile dolmuşçular arasında arbede yaşandı.

Samsun'da, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı doğrultusunda, ilçelerden gelen toplu taşıma araçlarının şehir merkezine giriş yasağı bugün uygulanmaya başlandı.

Şehrin doğusunda Belediyeevleri mevkisinde ve kentin batısında Ankara yolu sapağında polis ve Büyükşehir Belediyesi zabıtası sabah erken saatlerden itibaren önlem aldı. Polis ve zabıta ekipleri toplu taşım araçlarını Büyükşehir Belediyesi Yusuf Ziya Yılmaz Otogarı'na yönlendirdi. Ancak uygulamaya karşı çıkan 100'lerce minibüs dolmuş ve özel halk otobüsü, bugün yolcu taşıma hizmeti vermedi. Kararı protesto eden toplu taşıma araçları, şehir merkezine yöneldi. İlçelerden Samsun'a, Samsun'dan ilçelere gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar, dolmuşların çalışmaması dolayısıyla yollarda kaldı. Saatlerde dolmuş bekleyen vatandaşların sinirleri gerildi. Uygulamayı protesto eden vatandaşlar, dolmuşların eylemine destek verdi.

 ARBEDE YAŞANDI

Şehrin doğusunda bulunan Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinden saat 09.00 sıralarında yüzlerce özel halk otobüsü Belediyeevleri mevkisine geldi. Burada toplu taşıma araçlarını, önlem alan polis karşıladı. Önlerinde Türk bayrağı bulunan özel halk otobüslerinden inen bay-bayan yolcular, Belediyeevleri Kavşağı'nda Ordu-Samsun karayolunu trafiğe kapattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz aleyhine slogan atan kalabalık, polisin bütün ikazlarına rağmen yolu açmadı. Bunun üzerine olay

yerine çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Olay yerine Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan da geldi. İkazlara rağmen yolu açmayan eylemcilere polis biber gazı ile müdahale etti. Bu sırada polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Polisin orantısız güç kullandığı arbedede baygınlık geçirenler oldu. Biber gazından etkilenenler zor anlar yaşadı. Bazı kişiler gözaltına alındı. Kalabalığın arasına provokatörlerin sızması dikkat çekti. Provokatörler, demiryolundan taşları alarak polise attı ve çevik kuvvet otobüsünün camı kırıldı. Kafasına taş isabet eden bir bayan polis memuru kafasından yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Polisi taş yağmuruna tutan gruba biber gazı ile müdahale edildi.

Polise, "Yolu açın" diye talimat verdi. Polis yeniden dolmuşçular ve vatandaşlara biber gazı, kalkanlar ile müdahale etti. Polise direnen kalabalık, yolu yine açmadı. "Burası Diyarbakır değil", "Biz ekmeğimizin peşindeyiz" diye slogan atan eylemciler, olay yerine Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali'nin gelmesini istedi. Polise taş atılması sırasında bir bayan polis memurunun kafasına tas isabet etti. Kafasından yaralanan polis memuru hastaneye kaldırıldı.

Emniyet Müdürü kalabalığa hitaben, "Şu anda suç işliyorsunuz. Devletin karayolunu kapatıyorsunuz. Zorla bir şey olmaz. Araçlarınızı kaldırın. Buradan dağılın. Yaptığınız suçun cezası 5 yıla hapsi gerektiriyor" diye ikazda bulundu. Ancak kalabalık saat 12.00 itibariyle yaklaşık 3 saattir yol kapatma eylemini sürdürüyor. Samsun-Ordu karayolu geliş yönünün açılmaması dolayısıyla polis, diğer şeritten çift yönlü olarak trafik akışını sağlamaya çalıştı. Yolda kilometrelerde konvoy oluşurken, yolcular ve hastalar mağdur oldu.

Öte yandan, şehrin batısında Bafra, Alaçam, Yakakent, 19 Mayıs ilçelerinden gelen yüzlerce minibüs de yolu kapatarak protesto eylemini sürdürüyor. Eylem nedeniyle Samsun'a geliş-gidişlerde hayat felç oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 12:25:00
Güncelleme :5 Ekim 2009 Pazartesi 18:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?