2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Trafik Haftası etkinlikleri

Etkinliğe Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İrfan Kaya, Atakum Kaymakamı Salim Demir, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas, Ulaştırma Bölge Müdürü Davut Aslanpay ve vatandaşlar katıldı.


Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sorunlardan birinin trafik sorunu olduğunu, günümüzde önde gelen toplumsal sorumluluklardan birinin trafik kurallarına uymak ve bu bilinci canlı tutmak gerektiğini söyledi. İlhan, "Trafik kazaları ülke için sürekli kanayan yara, akan gözyaşıdır. Kazalara sebep olan, insanların bizzat kendisidir.

Trafik sorunlarında insan unsuru yüzde 100 bulunmakta ve çözüm noktasında insanın yine kendisidir. Her yaştaki vatandaşımızın trafik kurallarına uymalarını alışkanlık haline getirebilmek için toplumuzda trafik kültürü oluşması gerekir" dedi.


Dünyada ve Türkiye'de trafik kazalarıyla ilgili istatistiki bilgiler veren Mustafa İlhan, "Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre her yıl dünyada 1 milyon 250 bin civarında insanın tarik kazalarında hayatını kaybettiğini öğreniyoruz. Bu zamana kadar meydana gelen ölümler dünyada yapılan savaşlarda hayatını kaybeden insan sayısından daha fazla olduğu belirtilmiştir.

Bu durum çok vahim bir durumdur. Sağlık Bakanlığımızın verilerine baktığımızda ise 15 yaş grubu ölümlerin en büyük nedenleri olarak trafik kazası geçmektedir. Türkiye'de 2007 yılından bu zamana kadar 10 bin civarında insan trafik kazaları nedeniyle ölmektedir.

2008 yılında ülke genelinde 929 bin 304 trafik kazası meydana gelmiş bulunuyor. Ayrıca ülkemizde trafik kazaları 14 milyar TL civarında maddi kayba neden olmaktadır. Bu duruma neden olan sebepler insanlarımızın vurdumduymazlığı, kurallara uymaması, kanun tanımamazlığıdır" şeklinde konuştu.

JANDARMADAN YOĞUN EĞİTİM
İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İrfan Kaya ise kazaların istatistiki verileri incelendiğinde sürücü, yaya ve yolcuların oluşturduğu yol kullanıcıları tarafından basit önlemlerin alınmaması sonucu meydana geldiğini ve genel anlamıyla tamamına yakınının insan unsurundan kaynaklandığının vurguladı.

Kaya, "Jandarma Komutanlığı olarak, 2007 yılında 17 bin 500 öğrencimize, 2 bin yayaya, 4 bini traktör ve tarım aracı şoförü olan 11 bin sürücü olmak üzere toplam 30 bin 500 kişiye trafik kuralları ile ilgili seminerler verilmiştir. 2008 yılında genel oran yüzde 10 artarak 15 bin öğrenci, 7 bin yaya, 2 bin 500 traktör ve tarım aracı şoförü, 12 bin sürücü olmak üzere toplam 34 bin kişiye seminer verilmiştir. Bizler bu görevi icra ederken vatandaşlarımızın da bu konuya duyarlı olmalarını ve destekte bulunmalarını istiyoruz" dedi.


Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak da kanunlar, yönetmelikler ve tüzüklerin ortada olduğunu ama gerek Türkiye'de gerekse Samsun'da birçok kazaya tanık olunduğunu ve nedenlerin başında ise vatandaşı kamunun önüne geçirememek olduğunu söyledi.

Böyle bir etkinliğin olmasına rağmen vatandaşların ilgisiz kaldığını belirten Mızrak, başta sivil toplum örgütleri olma üzere tüm vatandaşların bu tür etkinliklerde ön plana alabilmek ve trafik konusunda toplumsal duyarlılığı ortaya koyabilmenin çok önemli olduğunu ifade etti. Okullar arası düzenlenen "Trafik" konulu şiir yarışmasında "Trafik Amca" şiiriyle birinci gelen İstiklal İlköğretim Okulu öğrencisi Melisa Tek şiirini programa katılan konuklara okudu. Ayrıca yarışmada dereye giren tüm öğrencilere protokol tarafından Samsun Emniyeti mühürlü başarı sertifikaları verildi.


Törenin ardından protokol ve vatandaşlar tarafından trafikle ilgili meydanda hazırlanan sergi gezildi.
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 19:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?