6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

'Trafik kazalarına 10 bin kurban'

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, Türkiye'de her yıl trafik kazalarında yaklaşık 10 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.


"Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri" konulu 9. ve son "Bölge Değerlendirme Toplantısı" Samsun'da başladı. Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Trafik Hizmetleri Başkanı Celal Uzunkaya, Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay İlyas Koçak, İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, İl
Jandarma Komutanı İrfan Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, TSO Başkanı Adnan Sakoğlu ve polisler katıldı.


Toplantıda konuşma yapan Celal Uzunkaya, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre her yıl dünyada 1 milyon 250 bin civarında insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın son 3 yıllık verilerine bakıldığında bilinen tüm ölüm bedelleri arasında literatüre girmiş trafik kazası sonucu ölümlerin Türkiye'de 3. sırada yer aldığını belirten Uzunkaya, "Türkiye'de her yıl trafik kazalarında 5 bin civarında kişi hayatını kaybetmektedir. Kaza sonrası tedavi sürecinde ölenlerle birlikte bu rakam 10 bine çıkmaktadır. 2007 yılında toplam 850 bine yakın trafik kazası meydana geldi. Bunların sonucunda 188 bin 550 kişi yaranmış ve sakat kalmıştır" dedi.


Maddi trafik kazalarının reel anlamında kaza sonuçları her yıl 12-13 milyar YTL milli servet kaybını doğurduğunun altını çizen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal Uzunkaya, Türkiye'nin bugünkü Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 2.2'sine, 2007 yılı ülke genelindeki tüm reel ve terör bütçesinin yüzde 75'ine eşdeğer olduğunu ifade etti.


2008 yılının ilk 7 ayına göre, 2007 yılının ilk 7 ayında ölümlü kazalarda yüzde 15.8, ölü sayısında yüzde 16.4, yaralamalı kaza sayısında 2.2, yaralama sayısında da yüzde 1,5 civarında gibi azalmanın söz konusu olduğuna dikkat çeken Uzunkaya, şunları söyledi:
"Bu rakam son derece önemli. Herkes açısından son derece ümit verici bir tablodur. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında her yıl bir önceki yıla göre yüzde 10 artmış ve bu yıl bu süreç durdurulmuş ve tersine çevrilmiştir."


Türkiye'de plakalı araç sayısının 13 milyon 437 olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, "Türkiye'de 7 kişiye bir araç düşmektedir. Nüfusu 1 milyon 200 bin olan Samsun'da, 205 bin plakalı araç vardır. Samsun merkezinde ise 97 bin plakalı araç vardır. Trafik kazalarının önüne geçilmesi için bana göre sadece yol yapılmasıyla kalmıyor. Bundan öncelikli çözüm ise araç sürücüsünün aracını iyi ve akıllı kullanmasıdır" şeklinde konuştu.
Türkiye'de trafiğin önemli bir sorun olduğunu kaydeden İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, trafik kurallarına herkesin, her yerde uyması gereken bir durum olduğunu ifade etti.


9.'su yapılan Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri konulu Bölge Değerlendirme Toplantısı, 28-29 tarihlerinde gerçekleştirilecek

İha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 14:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?