6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Trenler kadınlara emanet

Samsun'da günde 50 bin yolcu taşıyan raylı sistemde 5.5 milyon TL değerindeki trenleri kadın makinistler de kullanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve 2010 yılında hizmete girdikten sonra 1 yılda yaklaşık 13 milyon yolcu taşıyan raylı sistem, Gar İstasyonu ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasındaki 16.5 kilometrelik hatta yolcu taşımacılığı yapıyor. 36 metrelik 16 trenin çalıştığı raylı sistemde 48 makinist çalışırken, bunlardan 6'sı kadın.

Erkek meslektaşları gibi özel bir eğitime tabi tutulduktan sonra seferlere çıkan kadın makinistler, ilk başlarda biraz yadırgandıklarını, fakat daha sonra insanların alıştığını söylerken, erkeklerin yaptığı işleri bayanların da yapabileceklerini belirttiler. Makinistliğin zevkli ve farklı bir iş olduğunu söyleyen kadın makinistler, "Alıştıktan ve insanlardan gelen olumlu tepkilerden sonra işimizi daha da severek yapıyoruz" diye konuşurken, erkek meslektaşlarının da kendilerine yardımcı olduğunu vurguladılar.

Samsun Hafif Raylı Sistem'in işletmeciliğini yapan SAMULAŞ'ın Hat İşletim Amiri Ayten Kılıç, "SAMULAŞ'ta 16 tren mevcut, 48 makinistimiz var, bunların 6'sı bayan. Kadın personelin seçilmesindeki amaç, bayanların da bu mesleği yapabileceklerini göstermekti. Halktan aldığımız olumlu yaklaşım bunu doğruluyor. Bayan makinistler raylı sistem taşımacılığını başarılı bir şekilde yürütüyorlar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2012 Pazartesi 14:01:30
Güncelleme :13 Mart 2012 Salı 17:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?