4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Trol yasağı 1 Ekim'e kadar uzatıldı

Samsun Tarım İl Müdür Vekili Kadir İspirli, makamında düzenlediği basın toplantısında, yeni sezonun balıkçılara hayırlı ve bereketli olmasının diledi. Denizlerde ve iç sularda ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 2004-2006 av dönemine ait sirkülerin 12 Ağustos 2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan İspirli, bu sirkülere uymayan balıkçılar hakkında kanunu işlem yapılacağını vurguladı.

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 1996 yılı rakamlarına göre Türkiye’de toplam üretimin yüzde 82’sinin deniz balıkları, yüzde 8’inin tatlı su balıkları, yüzde 6’sının kültür balıkları, yüzde 4’ünün de diğer deniz ürünlerinden oluştuğunu açıklayan İspirli, şu ifadelerde bulundu:
"Deniz balıkları üretiminin yüzde 77’si Karadeniz’den, yüzde 9’u Marmara, yüzde 9’u Ege ve yüzde 5’i de Akdeniz’den sağlanmaktadır. Samsun, gerek deniz ve gerekse iç su balıkçılık potansiyeli bakımından Türkiye’nin önemli illerinden biridir. Kıta sahanlığı uygunluğu nedeniyle, trol balıkçılığının yapıldığı Karadeniz’deki tek il Samsun’dur. Genel av içerisinde Karadeniz’deki mezgidin yüzde 82.1’i, barbunyanın ise yüzde 76.6 gibi önemli bir kısmı trol ağlarıyla avlanmaktadır. Trabzon Merkez Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarda, trol sahalarının aşırı avcılık sebebiyle yıpratıldığı ve avlanılan ürünlerin büyük bir kısmının yumurtlama boyuna gelmemiş genç bireyler oldukları tespit edilmiştir. Trol sahalarındaki aşırı av baskınını ortadan kaldırmak amacıyla, yeni yayınlanan sirküler uyarınca trol balıkçılığının başlama tarihi 1 Ekim 2004 tarihine ertelenmiştir. Bu amaçla doğuda Ünye Taşkana burnuna kadar trol av sahası genişletilmiştir. Sinop bölgesinde de yeni trol sahaları açılarak, avcılığın belirli bölgeye yığılarak stokların olumsuz etkilenmesine engel olunmaya çalışılmıştır."

Kadir İspirli, Doğu Karadeniz’deki ticari avın yüzde 82.7’lik bölümünün gırgır (12 metreden büyük tekne), yüzde 12.2’sini trol ile ve geri kalan kısmının ise kıyı uzatma ve sürütme ağları ile yapıldığını kaydetti. Deniz salyangoz avcılığının dalarak ve tuzak yöntemiyle dönem boyunca serbest bırakıldığını, algarna ile ise 1 Mayıs-1 Eylül tarihleri arasında yasaklandığını dile getiren İspirli, gerek dalarak gerekse algarna ile avlanacak olan balıkçıların İl Müdürlüğü’nden salyangoz avcılığı izin belgelerini almalarının zorunlu olduğunu hatırlattı.

İspirli, "Kalkan balığı avcılığı 30 Nisan-1 Temmuz, palamut avcılığı ise 31 Mart-1 Eylül ayları arasında yasaktır. Hamsi avcılığı ise 1 Eylül-30 Nisan tarihleri arasında serbesttir. Kalkanın 40 santim, palamudun 25 santim ve hamsinin ise 9 santimden küçüğünün avlanması yasaktır. Samsun’da 2003 yılında 9 bin 533 kilo kalkan, 419 bin 900 kilo palamut ve 22 bin 526 ton hamsi avlanmıştır. Barbunya ve mezgit, genelde dip trolü ile avlanmaktadır. Trol avcılığı da 1 Ekim’de başlamaktadır. 2003 yılında 156 bin 131 kilo barbunya, 434 bin 966 kilo da mezgit avlanmıştır. Geçen yıl Samsun’da toplam 26 bin ton balık avlanmıştır. Bunun ekonomik değeri de 34 trilyon lira" diye konuştu.

Samsun’dan hamsinin Avrupa Birliği ülkelerine, salyangozun ise Japonya ve Kore’ye ihraç edildiğine, balık halinin Avrupa Birliği standartlarına getirilmesi halinde bu ihracatın artacağına dikkat çeken Kadir İspirli, "Samsun’da 3 bin 88 balıkçı teknesi mevcut. Bunların 2’si gırgır ve 117’si trol olmak üzere 752’si ruhsatlı. Samsun’da balık çıkışını kontrol altına almak için Merkez, Terme, Dereköy ve Yakakent’te ’balık çıkış kontrol noktası’ kurulacak. Bu şekilde balıkların karaya çıkışı kontrol altına alınmış olacak. Ayrıca balık halinden çıkan araçlara da soğuk hava sistemine sahip olma zorunluluğu getirilecek" şeklinde konuştu.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2004 Çarşamba 14:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?