6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

TSO'dan kriz değerlendirmesi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, dünyada bankacılık sektöründe en sağlıklı olan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söyledi.


TSO 2008 yılı kasım ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. TSO Davut Altan Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Başkan Adnan Sakoğlu, Türkiye'deki küresel ekonomik krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Özel sektörün dış borcunun yüksek olduğunu söyleyen Sakoğlu, bunun her geçen gün arttığını dile getirdi. Uzun vadeli borçlanma sayesinde borç riskinin azaldığına dikkat çeken TSO Başkanı Adnan Sakoğlu, "Borçların yeniden finansman edilmesi ihtiyacı var. 2003 yılında mali ve reel sektörün toplam borcu 59 milyar dolardı, 2007 yılında bu sayı 158 milyar dolara çıktı. Uzun vadeli borç ödeme rakamları ise 2009 yılında 47 milyar dolar, 2010 yılında 24 milyar dolar, 2011 yılında ise 22 milyar dolar borcun ödenmesi gerekiyor. 2001 yılı krizinden farklı olarak kamu maliyesi çok daha iyi durumdadır" dedi.


Türkiye'de 2007 yılının ilk 10 aylık zaman diliminde 46 bin yeni işyeri açıldığını dile getiren Sakoğlu, 2008 yılının ilk 10 aylık zaman diliminde ise 42 bin yeni işyerinin açıldığını ve son 1 yılda açılan işyeri sayısında yüzde 9'luk bir düşüş olduğunu kaydetti.


Küresel ölçekte yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Sakoğlu, "Öncelikli koordineli eylemlere geçilmesi önemlidir. G20, küresel politika koordinasyonunun temel amacı olmalıdır. Kredi kanalının açık tutulması için hükümetin alabileceği bir dizi tedbirler bulunuyor" diye konuştu.


Türkiye'de ki bankaların kontrol altında ve hepsinin alt yapısının sağlıklı olduğunun altını çizen Adnan Sakoğlu, bu konuda Türkiye'de özellikle Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) çok büyük fonksiyonu bulunduğunu, en güçlü yanlarının ise finans sektörünün olup, desteklenmesi gerektiğini ifade etti.


Sağlıklı bankacılık sektörünün sendikasyon kredisini aldığını ve geri ödeme noktasında sıkıntı yaşandığını açıklayan Sakoğlu, "2000 yılı öncesinden gelen kaygı nedeniyle küçük tasarrufu olanlar kişiler, paralarını devlet bankalarına kaydırıyor. Özel bankalar aldıkları sendikasyon kredisini çevirebilme kabiliyetleri yok. Özel bankalar tasarruf olarak topladığı bu paraları hükümetin meclisten çıkarmasına rağmen devlet garantisi kısmını bu güne kadar artırmamasından dolayı küçük bankadaki paralar devlet bankalarına doğru yönlendi" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 19:11:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?