6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

TSO'dan 'personel çıkarmayın' uyarısı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Sakoğlu, yaşanan ekonomik krize değinerek, "Bu zamana kadar fedakarlık yapan özel sektör personel çıkartmak yerine, başka yerlerden kısıntıya gitmelidir" dedi.


TSO'da düzenlenen meclis toplantısında konuşan Adnan Sakoğlu, ağırlıklı ticaretini AB ülkeleriyle yapan Türkiye'nin krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını kaydetti. Sakoğlu, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik krizim ardından büyük dersler aldığını, özellikle bankacılık sektöründe ciddi düzenlemelere gidildiğini hatırlattı.

Geçmişe dönük 5 yıllık süreçte yaşanan ekonomik ivmenin getirisi olarak özel sektörün ciddi yatırımlar yaptığını, kredi kullandığını, yeni yatırımlara yöneldiğini ama şu an bankaların 'kredinin hemen kapatılması' gibi iş adamlarından taleplerinin olduğunun üzerinde duran Sakoğlu, bankaların yurt dışındaki finans kaynaklarına borçlandığını, kendi kredi ödemeleri için 3 milyar dolar gerektiği, 2009 yılında bu rakamın 9 milyar dolara çıkacağına dikkat çekti.


Bankaların teminatlar konusunda artırıma gittiği, piyasada senetlerin dolaştığı, iş adamlarının çek konusunda cezalı duruma düştüğünü ifade eden Sakoğlu, "Ekonomi konuları giderek de istismar ediliyor. Dedikodu kulisleri yapılıyor. A firmanın iflas edileceği dedikodusu yapılıyor, yapan da inanıyor. Biz güven ortamının yitirilmemesi gerektiği kanaatindeyiz. Bankalarla ilgili spekülasyonlar yapılırsa ayakta duramayız. Bankaların topladıkları mevduatları 1 günde ödemesi mümkün değil. Mevduatların çekilme korkusu var" diye konuştu.


Özel sektörün bu zamana kadar yaptığı fedakarlıklarla ekonomik büyüme sağlandığını, bundan sonrada ülke ekonomisinin düzelmesi için özel sektöre büyük görevler düştüğünü belirten Sakoğlu, "Bu zamana kadar fedakarlık yapan özel sektör personel çıkartmak yerine, başka yerlerden kısıntıya gitmelidir. Hep birlikte el ele vermeliyiz. Sağduyulu olup, moralimizi yüksek tutmalıyız. İstihdam konusu çok önemli. İstihdam alanları oluşturulmaya çalışılırken, yeni işsizler oluşturulmamalı" şeklinde konuştu.


TOKİ ve marketlerin yerli mamul kullanmaları konusuna değinen Sakoğlu, bölgesel kalkınmaların önemli olduğunu kaydetti.
Teşvik konusunda bu zamana kadar "hukuki ama adaletli olmadığı" konusunu sürekli dile getirdiklerini ve kapsamı, uygulama alanı ilçeler arasındaki adaletsizlik gibi birçok konuyu ifade ettiklerini belirten Sakoğlu, bu konuda yapılan haksızlığın görülmesi üzerine yeni düzenlemelere gidildiğini ve savundukları konuların haklı olduğunun ortada olduğunu sözlerine ekledi.


Bu arada toplantıda vakıf kurularak oda adına yüksek okul yapılması, yaşlılara ve hastalara bakım konusunda sertifikalı kurs verilmesi, yaşlı ve hasta bakım evi kurulması gibi konularda da bilgi verildi. Toplantı sonunda Samsunspor için dergi aboneliği yapıldı

İha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 19:21:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?