6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Turist rehberliği kursları açılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Türkiye genelinde 4 ilde açılacak olan 'Profesyonel Turist Rehberliği Kursları'ndan birinin Samsun'da açılacağı bildirildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Evkuran, Türkiye'de Samsun ile birlikte 4 ilde rehberlik kurslarının düzenleneceğini söyledi. Samsun'da kurs verilmesi öncesinde Vali Güzeloğlu'nun konuyu yakından takip ettiğini ve bu işi bu noktaya gelinceye kadar sonuçlanmasını izlediğini dile getiren Mahmut Evkuran, "Valimizin bir hizmeti ve başarısı olarak görmemiz gerekir. Türkiye'de iç turizmde iller arasında büyük bir rekabet var. 81 ilimizde göz önünde bulunduruldu.

Ancak bu illerin seçiminde belli bir kriterleri göz önünde bulundurarak il seçimini bu kriterlere göre değerlendirdik. Bu kursun önemi hakkında turizm profesyonellerle yapılan bir iş turizmi yapan turizm sektörünün kendisidir. Sahip olduğumuz potansiyelin büyüklüğü ve zenginliğinin yanına turizm sektörünün profesyonel ve dünyada iş yapması standartlarını koymadığınız sürece maalesef umulan, arzu edilen ölçülerde gelir istihdam hedefine ulaşamıyorsunuz" dedi.


Türkiye, dünya turizm liginde 10. sırada olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Evkuran, orta vadede Türkiye'yi turizmde dünyada 5. sıraya yükseltmek için çalıştıklarını kaydetti. Mevcut turizm merkezlerinin alt yapı, çevre, hizmet kalitesinin standartlarının sürekli güçlendirmek olduğunu ve turizm potansiyelini yeterince gelişmemiş olan yörelerde eğitim, alt yapı, çevre düzenlemesi hatta kültür varlıklarına yönelik yatırımlarla turizm potansiyelini ayağa kaldırmak istediklerinin altını çizen Evkuran, şunları söyledi: "Bu düzenlediğimiz kursun sonunda Samsun hiç olmayan bir turizm sektörüne kavuşmasını hedefliyoruz. Sınavın sonucunda ben Samsuna kalıcı, geleceğe son derece anlamlı bir yatırım yapılmış olmasını umuyorum. Sonuçları itibariyle Samsun ve doğusuna doğru kültür turizminin geliştirilmesinde rehberlik edecek ve turizm rehberlerinin bir üst olarak Samsun'da bu verimliliği sağlayabileceği bir merkez olarak gerekli dinamizme kavuşacağına umuyorum."
"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye genelinde 4 ilde düzenlediğini ve rehberlik, sınav ve kurs programlarının bu yıl belirlenen 4 ilinden birinin Samsun olmasının mutluluğunu yaşadıklarını açıklayan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kursu bakanın Samsun ziyaretinde kendisine dönük hem istekleri ve beklentileri sonucunda olduğunu bildirildi. Samsun'un seçilmesi ve sınav sonucunda eğitimlerin Samsun'da verilerek rehber alt yapısı ile rehberliğin bir anlamda kurumsallaşmasının şehrin taşınmasına dönük bu açılım olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Samsun için önemli bir kazanç görüyorum. Bugün Samsun'da yapılan ve başlayan süreç önce sınavları içerecek, sınav sonunda kazananlar Samsunda en az 5 aylık tüm Türkiye'deki Hatay, İstanbul ve İzmir eş zamanlı bir eğitime tabi tutulabilecekler. 5 ayın sonunda yine bir sınav var. Bu sınav sonucunda rehberlik unvanını hak edecekler. Bu sürecin sonunda hem ülkemize ciddi anlamda katkı sağlayacak önemli bir birikimler, turizm elamanları ve insan gücü yetişecek hem de Samsun'da rehberlik altyapı belki de kurumlaşmada böylece oluşacak" şeklinde konuştu.


Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı kapsamında il bazında rehber ihtiyacını karşılamak üzere açılan rehberlik kursuna başvurular 11-29 Ağustos 2008 tarihleri arasında alınan ve tanıtım yapılması ihtiyaç duyulan yabancı dil esasına göre ilan edilen kurslar kapsamında 07-10 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacak olup, Samsun'da İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Gürcüce, Rusça dilini içeren seçme sınavları yapılacak

İha
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 19:27:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?