2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Türk gemicilerin kurtuluş mücadelesi

İsrail'in Ashdod Limanı'nda tutulan Türk gemisi Bora Genç'in 10 kişilik mürettebatı Türkiye'ye dönmek için mücadele veriyor.

Limandaki bir ofisten yakınları ve yetkililerle temasa geçen geminin mürettebatı Erol Martı, durumlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini söyledi.


İstanbul'dan İsrail'e yola çıkan Bora Genç isimli gemi, yolda batma tehlikesi geçirdikten sonra İsrail'in Ashdod Limanı'na gelmiş, yükünü boşalttıktan sonra tam kalkmak üzereyken önce taşıdığı mazotun tonajı sonra da yükü gerekçe gösterilerek İsrailli yetkililerce limana bağlanmıştı. Gemi kaptanın çabaları sonuç vermeyince durum konsolosluğa ve firma yetkilerine iletilmişti.


Limandaki bir ofisten yakınları ve yetkililerle temasa geçen geminin mürettebatı Erol Martı, son durumlarıyla ilgili bilgi verdi. Kendisiyle birlikte 10 mürettebatın İsrail'in Ashdod Liman kenti kıyısında geminin içinde mahsur kaldıklarını söyleyen Martı, kumanyalarının tükendiğini ve gelen Türk gemilerinden yiyecek yardımı alarak hayatta kalmaya çalıştıklarını belirtti. Martı, firma yetkilerinin kendilerine sahip çıkmadıklarını iddia ederek, yaklaşık 2.5 aydır hiç kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini psikolojik problemlerin baş gösterdiğini söyledi.


Şah Trans Gemicilik yetkilileri problemi çözme çabası içinde olduklarını, ancak şimdiye kadar yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Martı ise kendilerine firma yetkilileri de dahil konsolosluğun bile yardım etmediğini ve gemi içinde açlığa terk edildiklerini ileri sürdü.


Kendilerine Türkiye'den bir yardım elinin uzatılmasını beklediklerini söyleyen Martı, limana gelen Türk gemileriyle Türkiye'ye dönme girişimlerinin de engellendiğini öne sürdü.
Şah Trans Denizcilik Şirketi'nin Bora Genç isimli gemisi geçen yıl İtalya'nın Palermo Limanı'nda da 2 gün tutuklu kalmıştı.
 

İha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 14:57:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?