5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Türk matematikçiden 4 yeni buluş

Samsunlu matematikçi Kerim Sarılar, daireyle elips arasındaki sırları keşfettiğini bildirerek, bugüne kadar karanlıkta kalmış noktaları tek tek açığa çıkaran 4 yeni buluşa imza attığını ileri sürdü. 

Yeni buluşlarının uzay hesaplamaları, sanayi ve yerküredeki bir noktanın coğrafi konumunun daha sağlıklı bulunmasına katkı sağlayacağını iddia eden Kerim Sarılar, "Buluşlarım, Türkiye'de kişisel çabalarıyla bilimle uğraşan insanların neler yapabildiğinin göstergesidir" dedi. 

Sarılar'ın bulduğunu iddia ettiği buluşların formülleri şöyle: 

"Daire ve Yatay Elipse Ait CKL Dik Üçgeni'nde;
Karşı Dik Kenar (KL) = Çembere ait Sinüs C * Yarıçap a * basıklık sayısı
Hipotenüs k = Çembere ait Sin C * Yarıçap a * basıklık sayısı / Yatay Elipse ait Sin C
Daire ve Dikey Elipse Ait CKL Dik Üçgeninde;
Karşı Dik Kenar c = Çembere ait Sin C * b kenarı) / basıklık sayısı
Hipotenüs k = (Çembere ait Sin C * b kenarı / basıklık sayısı) / Dikey Elipse ait Sin C"
Yaptığı yeni buluşların yayınlanması için matematik kulüpleri ve bilimsel matematik dergilerinden yoğun talep aldığını da öne sürerek, Türkiye'de yeni buluşların desteklenmesi yönünde bir politika ve uygulamanın olmamasından yakındı. Sarılar, yaptığı buluşların korunmasında da sıkıntı çektiğini, kanunlarda ve mevzuatta yer almasına rağmen uygulamada karşılaştığı sıkıntıları dile getirdi.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2006 Cuma 11:10:25
Güncelleme :8 Eylül 2006 Cuma 12:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Selim YAZICI IP: 81.214.66.xxx Tarih : 12.09.2006 14:00:31
Kendisini kutluyorum.Ölü toprağı serilmiş bir ortamda bizlere ışık tuttu.Yılmadan çalışmalarına devam etmesini bekliyorum.Tarihin her dönemlerinde böyle buluş yapmış olan insanlar eleştirilmiş,dışlanmışlardır.Fakat doğrular ortaya çıkmaya başlayınca sahiplenilmiştir.Avrupa karşısında daima eziklik hissedenlere güzel bir örnek çalışma olur kanaatindeyim.Seni gönülden destekliyorum.Halkımızzın bu tür bilim adamlaraına sahip çıkması en büyük temennim.