5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Türk öğrencisinin okuma becerisi yok

Samsun Yazarlar Eğitim ve Kültür Derneği (SAY-DER)Başkanı Ahmet Seven, Türk öğrencilerin birçok yetişkin gibi okuma becerisinde uluslararası standartların altında olduğunu söyledi. 

Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi (PIRLS) çerçevesinde yapılan araştırmalarda, Türk öğrencilerin okuma becerilerinin uluslararası standartların altında olduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Seven, öğrencilere mutlaka okuma alışkanlığının kazandırılması gerektiğine işaret etti. PIRLS sonuçlarına göre Türkiye'nin sınıfta kaldığını dile getiren Seven, İsveç, Hollanda, İngiltere, Bulgaristan, Letonya, Kanada, Litvanya, Macaristan, ABD, Almanya, İtalya gibi ülkelerde okuma performansının yüksek olduğunu kaydetti.
Öğrencilerde okuma alışkanlığının geliştirilmemiş olduğunu vurgulayan Seven, "Okuma alışkanlığı evde ve okulda kazandırılır. Bu konuda biz geri kaldık. Türk öğrencileri uluslararası standartlarda geri kalıyor. Okuyan toplumun gelişmesi daha kolaydır. Standart dışında bizim derdimiz okuyan yeni nesillerin yetişmesidir. Bu konuda çaba harcamamız gerekli. Yeni eğitim dönemi açılıyor. Bu konuda özellikle okullarda öğrencilerin okumaya teşvik edilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır" dedi. 

Öğrencilerde gerekli yönlendirmenin yapılmaması nedeniyle okuma becerilerinin gelişmediğini vurgulayan Seven, "Öğrenciler okuma becerisinde sınıfta kalıyor. Bunun için eğitimcilere ve ailelere büyük görevler düşmektedir. Aileler çocuklarını okumaya yöneltmiyor. Geç kalınmış değil. Çocukların okuma alışkanlığı kazanması için her türlü destek verilmeli ve teşvikler yapılmalıdır. Okullarımızda son dönemlerde okuma saatleri düzenlenerek öğrenciler teşvik ediliyor. Bu daha da yaygınlaştırılarak okumanın önemi öğrencilere anlatılmalıdır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 16:17:32
Güncelleme :23 Ağustos 2006 Çarşamba 16:45:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?