4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Türk tarımının yeni gözdesi

TÜRK TARIMININ YENİ GÖZDESİ, ALTIN DEĞERİNDEKİ KİVİ

Türkiye'de özellikle Karadeniz'de Samsun'da 1984 yılında bu yana yürütülen çalışmalar sonucu kivi, en çok kar getiren ve dalındayken satışı yapılan ürün olması nedeniyle üreticilerin gözdesi oldu.

Alternatif ürünler arasında bulunan ve yapılan çalışmalar sonucu Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin sahil kısımlarının kivi yetiştiriciliğine uygun olduğunun tespitinin ardından 26 yıldır üretim çalışmaları sürdürülüyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 40 bin tonun üzerinde tüketilen kivinin büyük bir bölümü başta Yunanistan ve İtalya'dan ithal ediliyor. Türkiye'de 1984 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında büyük mesafeler kat edilirken, Türkiye yıllık ortalama 17 bin ton üretim potansiyeli oluştu.

Karadeniz Bölgesi'nde kivi üretiminin geliştirilmesi ve üretimin artırılması için çalışma yürüten Samsun Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, 2010 yılı ürünlerini hasat etti. 4 dönüm araziden 15 ton ürün aldıklarını belirten Samsun Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, kendilerinin ürün geliştirme ve teşvik çalışmaları için yaptıkları üretimin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Bir ağaçtan bin kivinin elde edildiğini, kilosunun 1.5 ila 2 TL arasında satıldığını

belirten Dr. Osman Özdemir, "Kivi, tarım ürünleri arasında şu an en çok gelir getiren, pazar sıkıntısı bulunmayan, dalında satışı yapılan ürünler arasında. Halen yurt dışından kivi ithal ediyoruz. Kivi Karadeniz'i sevdi. Özellikle Samsun'da uygun üretim alanları mevcut. Dünyanın en büyük kivi bahçesi de Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır. Kivinin altın dönemini yaşadığını söyleyebiliriz" dedi.

Karadeniz'in Türkiye'nin kivi ihtiyacını karşılayabilecek konumda olduğunu belirten Özdemir, üretim alanlarının artırılması gerektiğini, fındığa alternatif olarak ekim yapılabileceğini kaydetti.

TÜRK TARIMININ YENİ GÖZDESİ, ALTIN DEĞERİNDEKİ KİVİ
TÜRK TARIMININ YENİ GÖZDESİ, ALTIN DEĞERİNDEKİ KİVİ
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2010 Perşembe 14:17:05
Güncelleme :25 Kasım 2010 Perşembe 18:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?