6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Türk toplumu dişçiye gitmiyor

Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, Türk toplumunun genelde diş hekimine gitmediğini, bunun sebeplerinin ise ekonomik, kültürel ve korku gibi etkenlerden kaynaklandığını söyledi. 

Türkiye'de yılda bir kez dahi diş hekimine gitmeyenlerin nüfusa oranının yüzde 47.11 olduğunu belirten İlker, "Türkiye nüfusunun yarısı bir kere bile diş hekimine gitmiyor. Bunun yanında diş hekimine hayatı boyunca gitmeyenlerin oranı ise yüzde 12.5'dir. Yani, 8,5 milyon insan diş hekimine hiç gitmemiş. Türkiye'de insanların diş hekimine gitme sıklığı yılda 0,7'dir. Yani bir insan yılda bir kere dahi diş hekimine gitmemiş. Gelişmiş ülkelerde bir kişi yılda 5 defa gidiyor" dedi. 

Türkiye'de bir diş hekimine düşen nüfus sayısının 3 bin 428 olduğunu dile getiren İlker, oranın bölgelere ve illere göre değiştiğini, Samsun'da ise bir diş hekimine bin 500 kişi düştüğünü kaydetti. Türkiye genelinde özelde 14 bin diş hekimi çalıştığını belirten İlker, "Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliği'ne göre bir diş hekiminin günde bakacağı hasta sayısı 14-16 civarındadır. Ancak Türkiye'de özel çalışan hekimler günlük ortalama 4-5 kişiyi muayene ediyor. Özelde çalışan diş hekimleri boş oturuyor, çalışmıyor. Diş hekimliği fakülteleri hızlı bir şekilde açılmaya başladı. Türkiye'de diş hekimlerinin sayısı 21 bini bulurken, her sene hekimlerin sayısı hızla artmaya başladı. Türkiye'de genç diş hekimleri oluştu. Türkiye'de diş hekimlerinin yüzde 67'si, 21 ile 45 yaş arasındadır" diye konuştu. 

Mesleklerinde ucuz iş gücü piyasası oluşmaya başladığının altını çizen İlker, hekimlerin hastanelerde işçi olarak cüzi miktarda çalıştığını ifade etti. İlker, 2008 yılı içerisinde Samsun, Ordu, Sinop, Amasya illerinden 40'a yakın diş hekiminin iş yerini kapattığını ve yaklaşık 45 hekimin ise iş yeri açtığını, açanın da açmayanın da pişman olduğunu söyledi

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 14:28:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?