2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

'Türkçe ışığı altında Türk birliği' paneli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), "Türkçe Işığında Türk Birliği" paneli düzenlendi.


Türk Ocakları Samsun Şubesi ve OMÜ Türkçe Kulübü'nün ortaklaşa düzenledikleri panele, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Boz, Ankara Üniversitesi TÖMER Başkanı Prof. Dr. Nadir Engin Uzun, OMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğrt. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. K. Tuncer Çağlayan konuşmacı olarak katıldı.


OMÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan ve Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğu, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Samsun İl Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas'ın hazır bulunduğu panele öğrenciler büyük ilgi gösterdi.


Panelin açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Türkiye sınırları içinde kalındığında Türkiye'nin öneminin açıkça fark edilemediğini, kendisinin bunun önemini ilk olarak Balkan ülkelerini gezdiğinde fark ettiğini söyledi. Rektör Akan, "Sizlere örnek olarak, Kosava'da yaşayan, ismi Orhan ve aslen Boşnak olan ve çok güzel İstanbul Türkçesi ile size kılavuzluk ediyor. O anda iki durumun farkına varıyorsunuz. Birincisi, oradaki 500 yıllık geçmişin ne kadar önemli olduğunun, ikincisi de Türkçemizin ne kadar anlamlı ve güzel olduğunu anlıyorsunuz. Dil bizleri bir araya getiren, anlaşmamızı ve kaynaşmamızı sağlayan bir unsurdur ve dil o topluluğa kültür taşıyor" dedi.


Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise organizasyonun önemli ve gerekli olduğunu, öncelikle Türkiye'nin ve Türkçe'nin, milli birliğin ve beraberliğin, kimliğin en temel belirleyici unsur olduğunu söyledi. Vali Güzeloğlu, "Dil, nasıl ki kişilerin kendisini tanımlaması, anlatması, karşısındaki ile ilişki ve iletişim sağlıyorsa toplumlar açısından da bir toplumun tüm değerlerini, birikimlerini ve belki de bir bütün olarak sahip olduğu zenginlikleri barındırıyor. Dil, kültürü geliştirirken kültüre ait tüm değerleri de koruyuculuğu altında geleceğe taşıyor. Dil karşılık iletişim kurmaktan çok öte bizi biz yapan tüm birikimlerimizi içinde taşıyor" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 15:21:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?