5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Türkçülüğün büyük ismi Atsız anıldı

Samsun Yusufiyeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türk'ün, Türkçülüğün ve Türk milliyetçiliğinin önde gelen savunucularından Hüseyin Nihal Atsız'ı, ölümünün 31. yılında andı. 

Yusufiyeliler Derneği'nde, 11 Aralık 1975 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Hüseyin Nihal Atsız için anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Yusufiyeliler Derneği Genel Başkanı Ahmet Yılmaz, "Hayatını davasına adamış insanlar ne güzel insanlardır. Hele bu dava aslında medeniyetler, kültürler, imparatorluklar, şan, şerefle dolu Türk'ün, Türkçülüğün, Türk milliyetçilerinin davası olursa. Türkçülük kitaplardan, üniversitelerden, okullardan kovulur, horlanır. Hüseyin Nihal Atsız, bu davayı, zaman olmuş milliyetçilerin olaylarıyla işbaşına gelen eyyamcı hükümetlere karşı, zaman olmuş komünizme ve komünistlere karşı savunmuştur. Atsız, her şeyden aziz tuttuğu bu davayı bütün hayatı boyunca her gün her saatinde tam bir dürüstlük, samimiyet ve mücadele azmiyle yıllarca yaşamış, taşımıştır. Türk milliyetçiliğinin büyük simalarından, tarihçi, edebiyatçı, dilci, fikir ve mücadele adamıdır" dedi. 

Hüseyin Nihal Atsız'la tanışan ve hayatından kesitler anlatan Yerel Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmesi Osman Kara, "Hüseyin Nihal Atsız, benim hayatımda ve birçok Türk hayatında olduğunu gibi belirleyici yönlendirici, yol gösterici olmuştur. Bizi bir dava adamının nasıl olmasını gerektiğini yaşayarak göstermiştir. Süleymaniye Kütüphanesi'nin bir küçük odasında çile doldurun fikir devi tarih ve edebiyat alimiydi. Profesörlerin hocasıydı ama kütüphane memurluğuna mahkum edilmişti" diye konuştu. 

Anma etkinliğinde, Türk Ocakları Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Kanık da bir konuşma yaptı.
iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 09:02:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali akçin IP: 88.229.33.xxx Tarih : 14.12.2006 12:20:17
O büyük insana Allah rahmet eylesin.