2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Türkiye erozyonda dünyayı solladı

Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprağın, ABD'den 7, Avrupa'dan 17 ve Afrika'dan 22 kat daha fazla olduğu belirtildi.


TEMA'nın araştırmasına göre, Türkiye kara yüzeyinin yüzde 90'ında çeşitli şiddetlerde erozyon cereyan ediyor. Arazinin yüzde 63'ü çok şiddetli ve şiddetli, yüzde 20'si ise orta şiddetli, yüzde 7'si ise hafif şiddetli erozyonla karşı karşıya. Ülke genelinde yaklaşık 67 milyon hektarlık bir arazide toprak giderek yok oluyor. Erozyon büyük ölçüde tarım alanlarında yaşanıyor.
İşlenen tarım alanların yüzde 75'inde yaklaşık 20 milyon hektar alanda yoğun erozyon görülüyor. Türkiye tarım alanlarının ancak 5 milyon hektarlık bölümünde erozyon yaşanmıyor. Su ve rüzgar erozyonu tüm ülke topraklarının yüzde 86.5'inde cereyan ediyor, rüzgar erozyonu 506 bin hektarlık bir alanla daha çok kurak iklime sahip olan Konya ve dolaylarında etkili oluyor. Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, ABD'nin 7, Avrupa'nın 17 ve Afrika'nın 22 katı daha fazla olmasıyla dikkat çekiyor.


TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Fırat Nehri ile yılda 108 milyon ton, Yeşilırmak'da 55 milyon ton toprak taşındığını, her yıl Keban Barajı'na 32 milyon, Karakaya Barajı'na 31 milyon ton toprak biriktiğini söyledi.
Erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesinin toprak birlikte yitirildiğini ifade eden Sönmez, "Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak, erozyonla kaybedilmektedir. Kaybedilen bu topraklar, 25 santimetre kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye eşdeğerdir" dedi.
Sönmez, amaç dışı arazi kullanımı, hatalı tarım teknikleri, kent, sanayi, ulaşım ve benzeri yatırımların yanlış konumlanması süreci ise erozyonun hızını artırdığını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 17:02:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?