6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Türkiye su fakiri olacak

Türkiye'nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını belirten TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, "Önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında Türkiye su fakiri ülke konumuna gelecek" dedi. 

Sönmez, "22 Mart Dünya Su Günü" sebebiyle yaptığı açıklamada, Türkiye'nin su durumu ve karşı karşıya olduğu tehdit hakkında TEMA araştırmalarına dayanarak bilgi verdi. Türkiye'nin 2030'da su fakiri ülke konumuna geleceğini savunan Sönmez, Türkiye'nin sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığını belirtti. Sönmez, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin-10 bin metreküp olan ülkelerin su zengini, 2 bin metreküpten az olanların su azlığı çeken, bin metreküpten azı da su fakiri ülkeler arasında kabul edildiğini kaydetti. DSİ'nin verilerine göre Türkiye'nin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar metreküp olduğunu ifade eden TEMA İl Temsilcisi Sönmez, "Türkiye, kişi başına ortalama bin 500 metreküp ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının  bin metreküp/yıl civarında olacağı söylenebilir" dedi. 

Türkiye'de suyun kullanımıyla ilgili pek çok çalışmanın sürdürüldüğünü vurgulayan Sönmez, yürütülen politika ve uygulamalar, ihtiyaç belirleme aşamasındaki çelişkilerin Türkiye'nin geleceği için ciddi tehlike oluşturduğunu kaydetti. Son 20 yıl içinde yürütülen yanlış uygulamaların göz yumulan kaçak kuyu açmak ve atık suları akarsulara boşaltmak gibi hukuksuz davranışlar nedeniyle yeraltı, yer üstü suların kalite ve miktarında ciddi azalmaların ortaya çıktını belirten Sönmez, Su Çerçeve Yasası'nın mutlaka hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 12:35:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?