2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Türkiye'de arıcılık sektörü ilerliyor

Ulusal ekonomiye yılda 500 milyar TL katkı sağladığı tahmin edilen arıcılık sektöründe Türkiye dünyada 4. sırada yerini aldı.

Türkiye'nin zengin bir bitki örtüsüne ve farklı iklim kuşaklarına sahip oluşu nedeniyle arıcılık sektörünü cazip kılıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arıcılık sektörünün geliştirilmesi için destekleme ve yeni projeler geliştirirken, son 10 yılda kovan varlığı ve bal üretimi yaklaşık iki kat artarak kovan 4 milyona ve bal üretimi ise 63 bin tona ulaştı.

Türkiye hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyada son gelişmelerle 4. sıraya yükseldi. Yıllık bal ve balmumu üretimi, 2000 yılı üretim
değerleri ve fiyatlarıyla, ulusal ekonomimize 140 milyar TL civarında bir katkı sağlanırken, ekonomik katkı artırılarak 160 milyar TL'ye kadar yükseldi.

Kovan başına bal üretimi artırılarak bu katkı 2-3 kat artırılabileceği uzmanlarca belirtilirken, arıcılığın bitkisel üretime olan katkıları da dikkate alındığında bu faaliyetin ulusal ekonomiye olan toplam katkısının 500 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de arıcılık yapanların sayısında artış gözlenirken, arıcılığa doğru bir şekilde başlamanın arıcılığın birinci önemli kuralı olarak gösteriliyor. Arıcılığa yeni başlayan bir üreticinin, birinci yılda 5-10 arasında koloniye sahip olması ve tecrübeli bir arıcı ile birlikte çalışarak birinci yılını bilgi ve tecrübe kazanma yılı olarak geçirmesi tavsiye ediliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 13:18:07
Güncelleme :20 Haziran 2009 Cumartesi 13:30:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?