2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Türkiye'de bir ilk!

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ HİBRİT BEYAZ BAŞ LAHANALARI GELİŞTİRİLDİ

Türkiye'de bir ilk olarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde Yürütülen, "Beyaz Baş Lahanada F1 Hibrit Çeşit Islahı Projesi" ile beyaz baş lahanada yerli hibrit çeşit adayları geliştirildi.

Kışlık sebzeler içerisinde büyük önem taşıyan, kışın bol miktarda tüketilen sebzeler arasında yer alan lahana projesi, Ziraat Yüksek Mühendisi Lahana Islahçısı Hayati Kar tarafından yürütüldü. Kar, Karadeniz Bölgesi'nin serin ve yağışlı kış mevsiminde kaliteli beyaz baş lahanalar yetiştirildiğini söyledi.

Bölgede üretimin özellikle Bafra Ovası'nda yoğunlaştığını belirten Kar, Türkiye'de beyaz baş lahana üretiminin yaklaşık yüzde 20-25'i oranında yapıldığını kaydetti. Lahana yetiştiriciliğinde son yıllarda hibrit çeşitler kullanılmaya başlandığını ifade eden Kar, "Hibrit çeşitler erkencilik, verim, kalite ve hastalık, zararlılara dayanıklılık özellikler taşıdığında tercih edilmektedir. Lahana yetiştiriciliğinde kullanılan hibrit çeşitlerin tamamı yurt dışı kökenli olup yurt dışından ithal edilmektedir.

Bugüne kadar geliştirilmiş yerli hibrit lahana çeşidimiz bulunmamaktadır. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün yürüttüğü beyaz baş lahanada hibrit çeşit ıslahı çalışması ile erkenci yerli hibrit çeşit adayları geliştirilmiştir. Geliştirilen bu çeşit adayları bölgeye uygun, verimli ve kaliteli olarak ıslah edilmiştir. Islah edilen bu çeşit adayları ile birlikte enstitünün beyaz baş lahana gen havuzundaki genetik materyaller, özel sektör tohum firmalarının kullanımına sunulmuştur" dedi. Hayati Kar,

özel sektör sebze tohum firmalarının beyaz baş lahana gen havuzundaki genetik materyalden yararlanarak yerli hibrit sebze tohum üretimine katkı sağlayabileceklerini belirtti.

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ HİBRİT BEYAZ BAŞ LAHANALARI GELİŞTİRİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2009 Çarşamba 16:26:00
Güncelleme :25 Kasım 2009 Çarşamba 17:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?