2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Türkiyenin ilk organik pepinosu

TÜRKİYE'NİN İLK ORGANİK PEPİNOSU SAMSUN'DA YETİŞTİRİLİYOR

Anavatanı Güney Amerika olan ilaç gibi meyve pepino, Türkiye'de ilk defa Samsun'da tarımsal ilaç ve kimyevi gübrelerden uzak bir ortamda organik olarak yetiştiriliyor.

Şeker hastalarının rahatlıkla tükettikleri, kadınlarda kemik erimesini yavaşlatan ve kolesterolün düşmesine yardımcı olan pepino, Türkiye'de ilk defa Samsun'da doğal ortamında olduğu gibi organik olarak üretiliyor. Ziraat Mühendisi Salih Albayrak ile birlikte 8 bin 500 metrekarelik bir alanda zirai ilaç ve kimyevi gübrelerden uzak bir ortamda pepino yetiştiren eski Altınkum Belediye Başkanı Cemal Gülhan, yetiştirdiği ürünleri Samsun'un yanı sıra Ankara başta olmak üzere yurt içine gönderiyor.

8 bin 500 metrekarelik alanda ortalama 35 ila 40 ton arasında ürün yetiştirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Salih Albayrak, pepinonun kilosunu 3.5 liraya sattıklarını ifade ederek, yetiştirilmesinde kesinlikle hiçbir zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanmadıklarını belirtti. Yapılan araştırmalara göre pepinonun birçok hastalığa da iyi geldiğini söyleyen Albayrak, "Pepino, Güney Amerika kökenli bir meyve. Türkiye'de üretmeye başladığımızda normal bir üretim yapıyorduk. Bu sene pepinoyu Türkiye'de ilk defa organik olarak üretmeye başladık. Bu alanda hiçbir tarımsal ilaç ve suni gübre kullanmadan tamamen organik pepino yetiştiriyoruz" dedi.

Pepinonun meyve, reçel ve marmelat olarak tüketilebildiğini açıklayan Albayrak, "Pepino sağlık için tüketilmeli. Yapılan araştırmalara göre çocuklarda kemik gelişmesine iyi geliyor, yaşlılarda prostatı eritiyor, kolesterolü düşürüyor. Bayanlarda 40 yaşından sonra ortaya çıkan kemik erimesinde ilaç değil ama gelişimini azaltıyor. Şeker hastalarına pepinoyu ilaç gibi sunuyorlar, bu ilaç değil ama şeker hastası şeftali, elma veya armut yediği zaman gördüğü zararı pepinoyu yediği zaman görmüyor. Çünkü şeker oranı oldukça düşük" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK ORGANİK PEPİNOSU SAMSUN'DA YETİŞTİRİLİYOR
TÜRKİYE'NİN İLK ORGANİK PEPİNOSU SAMSUN'DA YETİŞTİRİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 10:28:00
Güncelleme :8 Ekim 2009 Perşembe 11:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?