2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Türkiye'yi bekleyen küresel facia

Türkiye'nin iklim raporunda Türkiye'nin küresel ısınmayla birlikte yaşacağını iklim değişikliklerini dikkat çekilerek, 2030'da Türkiye kurak ve sıcak bir iklimin etkisine gireceği, sıcaklıklar kışın 2, yazında 2-3 derece artacağı ön görülüyor.


Samsun İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Rasi Uysal, "Küresel İklim Değişiklikleri ve Türkiye Gerçeği" başlıklı makalesinde küresel ısınmayla birlikte yaşanacak iklim değişikliklerine dikkat çekti. TBMM Küresel Isınma Komisyonu'na sunulan, Türkiye'yi bekleyen tehlikeleri gözler önüne seren Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı "Türkiye'yi ne bekliyor" raporundan çarpıcı örnekler veren Uysal, Türkiye'de denizler ve sıcaklıkların yükseleceği, taşkın, sel ve erozyonların artacağınıkaydetti.


'Türkiye'yi ne bekliyor' raporuna göre, 1901-2000 yılları arasında sıcaklık 2 derece arttı ve yağışlar da ortalama yüzde 10 düşüş görüldü. Türkiye'nin 2030 yılında kurak ve sıcak bir iklimin etkisine gireceği belirtilirken sıcaklıkların kışın 2, yazında 2-3 derece artacağı öngörüldü. İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde yazın gece sıcaklıkların yükseleceği, 2071 ile 2100 yılları arasında Samsun-Adana hattının batısının 3-4 derece, doğusunun ise 4-5 derece ısınacağına dikkat çekildi. Türk karasuları12 - 18 santimetre yükselecek, sahil kentlerinde taşkınlar ortaya çıkacak, bununda Türkiye haritasını değiştireceği vurgulanmakta.


Özellikle büyük kentlerde yazın gece sıcaklıklarının yükseleceği belirtilen raporda, yağışların azalacağı, yağışların düzensizleşeceği, sel ve taşkınların ortaya çıkacağı, erozyonun artacağının üzerinde duruldu. Türk karasularında 12 ile 18 santimetre yükseleceği, bu yükselmenin Türkiye haritasını değiştireceğini, sahil kentlerinde taşkınların ortaya çıkacağı ifade edildi.

Türkiye'de 2030 yılına kadar Antalya'dan başlayarak Hatay'a kadar olan kuşakta Konya ve Isparta dahil Doğu Akdeniz havzasındaçölleşme olacağı ise bekleniyor. İstanbul'dan başlayarak Ege Bölgesi'nde şiddetli kuraklık, Karadeniz Bölgesi'nde yağışlarda sel, su taşkınları ve donlu gün sayısında artma, Doğu Anadolu'nun kuzey coğrafyası, Artvin dahil iklim normallerini koruyacağı, Orta Anadolu'da şiddetli kuraklık yaşanacağı, donlu gün sayısında artış görüleceği, Güneydoğu Anadolu'da, Akdeniz Bölgesi'nin yakın gelecek öngörüsünde olduğu gibi, çölleşme ve şiddetli kuraklık şartları ise yaşacağına dikkat çekildi

İha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 15:36:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?