6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Türkmenistan ile dostluk gelişiyor

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov, "Türkiye ile Türkmenistan arasında ihracat daha da artacak" dedi.


Samsun Valiliği Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Koordinasyon Merkezi tarafından Türkmenistan'ın kuruluş etkinlikleri kapsamında "Türkmenistan Günü Programı" düzenlendi. Atakum Eğlence ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen program öncesinde konuşma yapan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, büyük bir ailenin bireyleri olduklarını, Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde giderek güçlendiğini söyledi. Dünyada daha etkin bir konum aldıklarını ifade eden Güzeloğlu, barış yönünden de büyük gelişmeler sağlandığını, Türklüğün 21. yüzyıla damgasını vuracağını, sosyal ve ekonomik yönden gelişmelerin mutlaka sağlaması gerektiğini vurguladı.


Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov da, Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin giderek geliştiğine dikkat çekti. Ticaret hacminin 2007 yılında 1 milyar 300 milyon dolara ulaştığını dile getiren Amanmuradov, "Ticaret hacmimizin bu sene fazla oyacağına inanıyoruz. Gün geçtikçe artarak devam ediyor. 17 yıl içerisinde en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye'de 34 farklı üniversitede 2 bin Türkmenistan vatandaşı eğitim görmektedir. Türkmenistan'da 400 Türk şirketi ve 10 bine yakın Türk vatandaşı bulunmaktadır" dedi.


Konuşmaların ardından Türk Dünyası Futbol Turnuvası Birincisi Türkmenistan öğrencilerine Vali Güzeloğlu kupalarını vermesinden sonra eğlenceye geçildi. Türkmenistan ve Türkiye'ye özgü türkülerinin seslendirildiği programda, milli şiirler okundu. Bu sırada duygulanan bazı katılımcılar gözyaşı döktü. Yöresel halk oyunu ekiplerinin gösterisinin ardından Anayurt Marşı'nı öğrenciler ve protokol birlikte seslendirdi.

Türkmenistan'ın tanıtımının yapıldığı etkinlikte katılımcılara Türkmenistan pilavı ikram edildi. Kutlama programına AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Türkmenistan Eğitim ve Kültür Temsilcisi Şahdurdu Meredov, protokol üyeleri ve öğrenciler de katıldı

İha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 19:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?