4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Ulaşım-Sen: Toryum rezervi iç ve dış borcu ödeyebilir

Türk Ulaşım-Sen Samsun Şubesi Başkanı İbrahim Temurcan, dünyadaki toryum rezervinin yüzde 70’nin Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bu rezervin Türkiye’nin iç ve dış borcunu 540 defa ödeyebilecek değerde olduğunu söyledi.

İbrahim Temurcan, ABD Başkanı George Bush’un açıkladığı ’hidrojenle çalışan arabalar’ projesi için gereken en önemli madde olan ’bor’da dünya rezervinin yüzde 70’ine sahip bulunan Türkiye’nin, bu madeni devlet eli ile işletmesi gerektiğini savundu. Temurcan, "Amerika için stratejik öneme sahip olan bu proje, Türkiye’yi de yakından ilgilendirmektedir. Çünkü bu otomobillerde kullanılan hidrojen bataryalarında, bor madeni hidrojeni tutan element olarak kullanılıyor. Geleceğin cevherleri olan bor ve toryum gibi stratejik madenlerin bulunması Türkiye’nin önemini bir kat daha artırıyor" dedi.

Şu anda petrolün gücünü elinde tutan küresel güçlerin, bir anda çökebileceği noktada, geleceğin stratejik madeni Toryum’un rezervlerinin yüzde 70’inin Türkiye’de bulunduğunu hatırlatan Temurcan, "Radyoaktif bir element ve doğal olarak nükleer enerji elde edilen toryum, alternatifler arasındadır. Bugün dış ve iç borcumuz 300 milyar doların üzerindedir. Toryum rezervi bu borcu 540 defa ödeyebilecek imkana sahiptir. Onun için egemen emperyalist güçler, ülkemizde çeşitli raporlar çıkarttırarak ülkeyi bölmek, parçalamak istiyor" diye konuştu.

samsun
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 12:23:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?